Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Aby zdiagnozować astmę musza być jeszcze stwierdzone objawy oraz musi zostać wykonanie badanie spirometryczne. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Termin ważności badania spirometrycznego osoby chorej na astmę – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy u dziecka można stwierdzić astmę? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jakie leki na astmę do inhalacji? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Poziom IgE u 5-letniego dziecka – odpowiada Piotr Pilarski
- Co znaczy wynik IGE przy stwierdzonej astmie oskrzelowej? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy półroczne dziecko może mieć astmę? – odpowiada Lek. Iwa Dziedzic
- Co oznacza Ige całkowite u 3-letniego dziecka? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Problemy z oddychaniem podczas treningu a ryzyko astmy – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy dziecko chore na astmę może uprawiać sport? – odpowiada Lek. Katarzyna Wrotek
- Co jeszcze może oznaczać tak wysoki wynik tak przeciwciał? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
artykuły
Spirometria w diagnostyce chorób obturacyjnych
Trwa 10-15 minut i jest jednym z najprostszych a z
Badania diagnostyczne w astmie - badnie PEF, spirometria
Astma jest chorobą przewlekłą utrudniającą oddycha
U wielu zdrowych pacjentów diagnozuję się astmę
Jedna trzecia osób dorosłych, u których zdiagnozow