Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Nie, Tłuszcze trans, yczli nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, to izomery powstałe w wyniku uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych.
Dzień Dobry,
tłuszcze trans to tłuszcze należące do grupy tłuszczów nienasyconych, jednak o konfiguracji trans, czyli oba atomy wodoru znajdują się po przeciwnych stronach wiązania podwójnego. Jednak mimo, że tłuszcze nienasycone zalicza się do grupy tłuszczów prozdrowotnych, to kwasy tłuszczowe trans mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Olej rzepakowy a zawartość tłuszczów trans – odpowiada Piotr Pilarski
- Różnica pomiędzy kwasem alfa-liponowym a kwasem alfa-linolenowym – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Tłuszcze utwardzone w produktach spożywczych – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Tłuszcze w diecie – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Czy podgrzewanie tłuszczy nienasyconych w mikrofali (poniżej 100 stopni C) może powodować przekształcenie ich w tłuszcze trans? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jakich składników pożywienia należy unikać? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Tłuszcze - rodzaje, występowanie i wpływ na organizm. Które tłuszcze są zdrowe?
Tłuszcze, czyli lipidy, to jedna z trzech najważni
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Dodawany do żywności na potęgę. Zwiększa ryzyko raka i zapycha tętnice
Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy? Gotowe piero