Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Bez zbadania Pani oraz prześwietlenia klatki piersiowej nie jestem w stanie pomóc. Podstawą w tym momencie jest mimo wszystko wykonanie zdjęcia RTG, a także pobrania plwociny na badanie bakteriologiczne.
Bez wykonania tych badań, a także osłuchania, co tak naprawdę dzieje się w płucach dalsze rozważania będą tylko "gdybaniem".
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Sposoby zarażenia gruźlicą – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Podejrzenie gruźlicy i prośba o ocenę zdjecia RTG – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Badania na obecność gruźlicy u dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy zdjęcia RTG płuc są wiarygodne przy diagnostyce gruźlicy? – odpowiada Lek. Irena Zięba-Małachowska
- Czy mogę być chora na gruźlicę? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Przewlekłe zapalenie płuc – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Jak długo można kaszleć po gruźlicy? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy możemy być zarażeni gruźlicą? – odpowiada Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
- Czy kaszel u syna to może być alergia? – odpowiada Dr n. med. Jolanta Uchman
- Czy podane objawy mogą świadczyć o gruźlicy? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk