Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
czasami celiakia czy alergia może ujawniać się w późniejszym wieku.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Dzień dobry,
Zdecydowanie jest to możliwe. Czasem alergie lub też nietolerancji ujawniają się u dorosłych. Warto wtedy wykonać dokładne badania, by stwierdzić, czy mamy do czynienia z alergią, nietolerancją lub też chorobą trzewną - celiakią, czyli chorobą autoimmunologiczną.
Pozdrawiam,
Joanna Penza
http://madame.fit/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Możliwość nietolerancji mleka do końca życia – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy zespół złego wchłaniania to celiakia? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Uczulenie na gluten – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Czy celiakia wpływa na poziom anty -TG? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Uczulenie na pszenicę i żyto a uczulenie na gluten – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy powinnam wykonać badanie na celiakię, jeżeli okazało się, że to alergia? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jak objawia się uczulenie na gluten i laktozę – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy zaczerwienienie na skórze to alergia na gluten? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z
Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?
Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele