Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Joanna Penza 43
Mgr Joanna Penza Dietetyk, Warszawa 43 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry,
Wszystkie sztuczne słodziki, także wspomniany, wpływają niekorzystnie na trzustkę. W dużym uproszczeniu wygląda to tak: mimo że słodziki nie dostarczają cukru jako takiego, mózg i tak wysyła sygnał do trzustki, by ta produkowała insulinę. Jako że realnie tego cukru nie ma insulina nie jest potrzebna. Za którymś razem "oszukana" w ten sposób trzustka przestaje wydzielać insulinę, niezależnie czy dostarczamy cukrów czy sztucznych słodzików. W ten sposób upośledzane są funkcje trzustki. Słodziki nigdy nie są korzystne dla zdrowia i zalecam całkowitą z nich rezygnację.
Pozdrawiam,
Joanna Penza
http://madame.fit/

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zapalenie trzustki – O chorobach trzustki zrobiło się głośno po informacjach w mediach o przypadkach śmierci celebrytów i aktorów w wyniku raka trzustki. Z chorobą przegrała polska aktorka Anna Przybylska, Steve Jobs - współzałożyciel koncernu Apple, a także aktor Patrick Swayze.
  • Substancje słodzące – Mianem „substancji słodzących” określa się substancje stosowane w celu nadania słodkiego smaku produktom spożywczym. Cukier rafinowany jest źródłem energii, ale nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, a jedynie tzw. pustych kalorii. Nadmiar cukru w diecie jest przyczyną wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy, cukrzycy.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Substancje słodzące

Czy słodziki są bezpieczne?

Niskokaloryczne substancje słodzące, czyli tak zwane słodziki, to związki o minimalnej lub zerowej energetyczności. Ich słodki smak jest niezwykle intensywny, dlatego są dodawane do żywności w niewielkich ilościach. Najczęściej słodziki znajdują się w...

Składniki odżywcze

Substancje słodzące

Mianem „substancji słodzących" określa się substancje stosowane w celu nadania słodkiego smaku produktom spożywczym. Cukier rafinowany jest źródłem energii, ale nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, a jedynie tzw. pustych kalorii. Nadmiar...

Odchudzanie w liczbach

Zapotrzebowanie kaloryczne na diecie

Zapotrzebowanie kaloryczne na diecie

Stosujesz dietę, kilka razy w tygodniu ćwiczysz i wciąż nie możesz schudnąć? Chociaż odchudzanie sprowadza się do prostej zasady: jedz mniej i spalaj więcej, to wielu z nas trudno jest ułożyć dietę, która pozwoli skutecznie pozbyć się tkanki tłuszczowej....

Odchudzanie

Kilka sposobów na błyskawiczną poprawę metabolizmu

Kilka sposobów na błyskawiczną poprawę metabolizmu

Urozmaicona dieta Spożywanie podobnych lub wręcz wciąż takich samych posiłków spowalnia metabolizm. Każdy produkt ma specyficzną wartość odżywczą i profil bakteryjny, które wpływają na szybkość trawienia. Postaraj się nie jeść codziennie identycznego...

Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Właściwości cukru brzozowego Ksylitol to świetna opcja dla osób poszukujących zdrowych zamienników zwykłego cukru, który źle wpływa na organizm. Nie tylko przyczynia się do niedoborów potrzebnych nam witamin i mikroelementów, ale przyjmowany w nadmiernych...

Substancje słodzące

Cukrowy detoks. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

Cukrowy detoks. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

Coraz częściej słyszmy, że cukier to biała śmierć, naukowcy ostrzegają, że jest groźniejszy dla zdrowia niż sól, a Światowa Organizacja zaleca, by zmniejszyć spożycie tej substancji o połowę. Wiemy, że jest szkodliwy, jednak trudno nam zrezygnować z deseru...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...

Odchudzanie

Odchudzanie dla każdego

Odchudzanie dla każdego

Większość osób ma za sobą przynajmniej jedną próbę utraty zbędnych kilogramów. Odchudzanie jednym przychodzi stosunkowo łatwo, inni bezskutecznie walczą z nadwagą. Wiele zależy od siły woli i konsekwencji w trzymaniu się zasad obranej kuracji odchudzającej....

Substancje słodzące

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Słodki zabójca Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie nie spożywać więcej niż 25 gramów cukru, czyli około sześciu łyżeczek. Nie chodzi tu tylko o cukier dodawany samodzielnie, np. do herbaty, ale o cukier ogólnie, który znajduje się w wielu...

Środki wspomagające odchudzanie

Woda z cynamonem, jabłkiem i cytryną - przepis, właściwości

Woda z cynamonem, jabłkiem i cytryną - przepis, właściwości

Spala tłuszcz, działa przeciw wolnym rodnikom, świetnie smakuje i orzeźwia. To tylko kilka z wielu właściwości niezwykłej wody z dodatkami cynamonu, jabłka i cytryny. Przepis na wodę odchudzającą   To prosta mikstura, nie wymaga skomplikowanych przygotowań....

Wyszukaj lekarza po opiniach