Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie,
W przypadku alergii na fasolę często występuje alergia na całą grupę roślin strączkowych, także ciecierzycę lub groch. Nie wiem jakie badania Pani robiła, ale często te poszczególne produkty są wyszczególnione w wynikach.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mam alergię na ciecierzycę i groszek? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czym zastąpić mięso? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Czy możliwe, że to jakaś alergia lub nietolerancja? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Budowa mięśni u wegetarianina – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak odróżnić alergię od nietolerancji? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak zbilansować dietę przy alergii na nikiel i kobalt u siedemdziesięcioletniej osoby? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Jak pozbyć się gazów? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska