Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry,

oprócz stosowania leków na wysoki poziom cholesterolu - warto zastosować odpowiednią dietę, w tym też błonnik, ale taki który znajdzie Pani w zwyczajowo spożywanych produktach spożywczych - warzywa, owoce czy produkty zbożowe pełnoziarniste.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cholesterol – Cholesterol HDL, czyli lipoproteiny wysokiej gęstości (high-density lipoprotein) to frakcja cholesterolu mająca korzystny wpływ na organizm człowieka. Inna nazwa cholesterolu HDL to alfa-lipoproteina. Potocznie zaś cholesterol HDL nazywa się BłonnikBłonnik pokarmowy to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w organizmie człowieka.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Czym jest ciecierzyca? Ciecierzyca (inaczej cieciorka) należy do roślin strączkowych. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata, choć jej największe uprawy można znaleźć na terenach bliskiego Wschodu i w obszarze śródziemnomorskim. Nasiona ciecierzycy wyglądem...

Zboża

Właściwości oleju lnianego - siemię lniane, wpływ na zdrowie

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3, alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Jego spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia bowiem...

Medycyna naturalna

Konjac - właściwości i zastosowanie

Konjac - właściwości i zastosowanie

Skąd pochodzi konjac? Konjac, czyli dziwidło, a dokładniej amorfofalus czy Amorphophallus konjac, to roślina pochodząca z Azji. Liczy 174 gatunki. Niektóre z nich mogą osiągnąć nawet 5 m wysokości, bulwy z kolei często przekraczają 70 kg. Ta niezwykła...

Produkty żywnościowe

4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie

4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie

Moc migdałów Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. O czym mowa? O migdałach! Te orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. Warto je wprowadzić do naszej diety - nawet tej odchudzającej....

Produkty żywnościowe

Masło, margaryna czy wyrób masłopodobny?

Masło, margaryna czy wyrób masłopodobny?

Prawdziwe masło właśnie taką nazwę powinno mieć na opakowaniu i przede wszystkim to odróżnia je od produktu masłopodobnego. Pierwsze składa się wyłącznie z tłuszczu mlecznego, w drugim występują najczęściej tłuszcze roślinne, co dyskwalifikuje wyrób pod...

Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka

Sposoby na obniżenie cholesterolu

Jeśli chcesz zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu, zastosuj się od zaraz do kilku podstawowych zasad. Dobre przyzwyczajenia pozwolą Ci uniknąć zagrożeń i chorób związanych z wysokim poziomem cholesterolu i pamiętaj: nigdy nie jest za późno, żeby...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta Ornisha

Ta dieta odchudzająca została opracowana w latach 70. XX w. przez amerykańskiego kardiologa, doktora Deana Ornisha. Udowodnił jej skuteczność, gdy przy jej zastosowaniu, bez leków i operacji, wyleczył miażdżycę u swoich pacjentów. W USA dieta Ornisha...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Nie taki cholesterol straszny, jak go malują

Nie taki cholesterol straszny, jak go malują

Cholesterol kojarzy nam się z czymś złym - wciąż słyszymy, że wysoki poziom tej substancji zwiększa ryzyko groźnych chorób serca. Poza tym wiemy, że powinniśmy badać poziom cholesterolu we krwi i unikać jedzenia zbyt dużej ilości jajek. Okazuje się, że...

Witaminy

Kwas foliowy - rola, stosowanie, zapotrzebowanie, źródła, niedobór

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa folianum, czyli liść. Kwas foliowy to inaczej witamina B9. Kwas foliowy znany jest także jako folacyna, folan i kwas pteroiloglutaminowy. Jest jasnożółtą substancją,...