Kobieta , 28 lat Czy woda gotowana w plastikowym czajniku jest zdrowa? Boję się, że z tworzywa sztucznego pod wpływem wysokiej temperatury wytrącają się związki niezbyt dobre dla organizmu..
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Kamila Lemańska 51
Mgr Kamila Lemańska Dietetyk, Kaczory 51 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,

Istnieją badania naukowe potwierdzające szkodliwe działanie bisfenolu A (BPA) na organizm ludzki. BPA znajduje się głównie w twardym plastiku, również w plastikowych czajnikach, dlatego też pod wpływem wysokiej temperatury do wody mogą przedostawać się szkodliwe substancje.

Zdecydowanie odradzam kupowania plastikowych czajników.

Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Woda – Woda jest podstawą życia. Rola wody w organizmie to między innymi regulacja ciśnienia tętniczego, utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała, oczyszczanie organizmu z toksyn. Lekarze i dietetycy zalecają pić przynajmniej 2 litry płynów dziennie, ale ilość ta powinna się zwiększyć latem i przy intensywnym wysiłku fizycznym.
  • Kuchnia i gotowanie – Kuchnia i gotowanie to dla wielu osób coś więcej niż jedynie sposób przyrządzania posiłków. Jest to sztuka, dzięki której możemy tworzyć pożywne i zdrowe dania, które nie tylko zaspokajają głód, ale też zachwycają smakiem i wyglądem. Istnieją różne style i techniki gotowania.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie warzyw

Przechowywanie warzyw nie jest łatwe, ponieważ są to produkty spożywcze, które dość szybko się psują, jeśli są nieodpowiednio przechowywane. Co więcej, wiele warzyw jest wrażliwych na niską temperaturę, w której tracą smak i cenne właściwości odżywcze....

Techniki gotowania

Gotowanie w parowarze

Gotowanie w parowarze

Gotowanie w parowarze to prosty i zdrowy sposób przygotowania ryb, kurczaka i warzyw. Parowar gotuje jedzenie nad wrzącą wodą, dzięki czemu kucharz nie musi dodawać do niego tłuszczu, a produkty zachowują składniki odżywcze. Urządzenia do gotowania na...

Kuchnia i gotowanie

Podgrzewasz je w mikrofalówce? To krok do miażdżycy!

Podgrzewasz je w mikrofalówce? To krok do miażdżycy!

Produkty na cenzurowanym To urządzenie ma w domu spora część z nas. Szybko i łatwo podgrzewa jedzenie. Mikrofalówka. Wkładamy do niej prawie wszystko. Czy wiesz jednak, czego w niej podgrzewać nie wolno? Prawdopodobnie słyszałeś o plastikowych pojemnikach,...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk - do smażenia należy używać oliwy extra vergine. Zawartość antyoksydantów w warzywach Eksperci z Uniwersytetu...

Kuchnia i gotowanie

Pięć popularnych produktów, których nie musisz trzymać w lodówce

Pięć popularnych produktów, których nie musisz trzymać w lodówce

Przyzwyczajenia Zastanawiasz się, czy masło powinieneś trzymać w lodówce? A może nie wiesz, jakie jest miejsce dla twojego ulubionego ketchupu? Bakterie potrafią rozwijać się w sprzyjającym dla siebie środowisku, a pleśń przecież pojawia się zarówno na...

Woda

Woda mineralna a źródlana - co warto wiedzieć?

Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób spożywa ją nie tylko w kawie lub herbacie, ale i indywidualnie. Z tego względu rośnie popularność wody w butelkach. Konsumenci chętnie sięgają po wodę...

Zasady przechowywania żywności

Produkty, które nie powinny znaleźć się w zamrażarce

Produkty, które nie powinny znaleźć się w zamrażarce

Smaczne jedzenie chcielibyśmy zachować na dłużej. Aby nic się nie zmarnowało. Pakujemy więc produkty w woreczki i wrzucamy do zamrażarki. Czy jednak wszystko możemy zamrażać? Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, czy wszystkie owoce nadają...

Kuchnia włoska

Zdrowa kuchnia włoska. 9 sposobów na lżejsze gotowanie dań z Italii

Zdrowa kuchnia włoska. 9 sposobów na lżejsze gotowanie dań z Italii

Pizza, makarony i niebywale smaczne desery - z tym najczęściej kojarzy nam się kuchnia włoska. Wiele dań ze słonecznej Italii bazuje jednak na mące pszennej, serach oraz tłustej śmietanie - składnikach bogatych w smak, ale również w kalorie. Właśnie dlatego...

Zasady przechowywania żywności

Jak najlepiej i najszybciej rozmrażać mięso?

Jak najlepiej i najszybciej rozmrażać mięso?

Mięso można rozmrażać na kilka sposobów, ale nie wszystkie z nich są równie bezpieczne dla zdrowia. Zdecydowanie najlepszą metodą jest rozmrażanie mięsa w lodówce. Jednak to może zająć wiele godzin. Jeśli potrzebujesz jak najszybciej doprowadzić skutą...