Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!
Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.
Witam,
Wyeliminowanie z diety pieczywa nie powinno mieć negatywnych skutków dla zdrowia jeśli spożywa Pani inne produkty zbożowe. Pieczywo można z powodzeniem zastąpić płatkami zbożowymi, musli, kaszami, ryżem brązowym czy makaranem pełnoziarnistym. Należy tylko zwócić uwagę aby były to produkty zbożowe z pełnego przemiału, bogate w błonnik pokarmowy oraz by w dziennym jadłospisie znalazło się co najmniej 5 porcji produktów zbożowych.
Witam,
Wyeliminowanie z diety pieczywa w żadnym stopniu nie będzie miało skutków ubocznych. Warto pamiętać, żeby zachować odpowiednie proporcje między węglowodanami, tłuszczami oraz białkiem. Dostarczanie mikroelementów także jest ważnym czynnikiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Pozdrawiam,
Grzegorz Wichrzycki
Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie pieczywa w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie potraw węglowodanowych i zachowanie wagi – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nadmierne spożywanie produktów zbożowych – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co wyeliminować z diety? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapotrzebowanie na białko, tłuszcz, węglowodany u 35-letniej kobiety – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy dieta warzywno-białkowa jest zdrowa dla organizmu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Największe mity dotyczące odchudzania
Noworoczne postanowienia Z początkiem nowego roku