Czy wyeliminowanie z diety pieczywa przy jednoczesnym spożywaniu innych produktów zbożowych może mieć negatywne skutki dla zdrowia?

Witam. Czy wyeliminowanie z diety pieczywa przy jednoczesnym spożywaniu innych produktów zbożowych może mieć negatywne skutki dla zdrowia? Pozdrawiam.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.

Witam,
Wyeliminowanie z diety pieczywa nie powinno mieć negatywnych skutków dla zdrowia jeśli spożywa Pani inne produkty zbożowe. Pieczywo można z powodzeniem zastąpić płatkami zbożowymi, musli, kaszami, ryżem brązowym czy makaranem pełnoziarnistym. Należy tylko zwócić uwagę aby były to produkty zbożowe z pełnego przemiału, bogate w błonnik pokarmowy oraz by w dziennym jadłospisie znalazło się co najmniej 5 porcji produktów zbożowych.

0

Witam,

Wyeliminowanie z diety pieczywa w żadnym stopniu nie będzie miało skutków ubocznych. Warto pamiętać, żeby zachować odpowiednie proporcje między węglowodanami, tłuszczami oraz białkiem. Dostarczanie mikroelementów także jest ważnym czynnikiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pozdrawiam,
Grzegorz Wichrzycki

0

Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty