Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
W stosunku do histaminy wynik na antygeny psa jest dużo mniejszy, co można odczytać nawet jako ujemny. Ponadto są psy, które posiadają włosy, i one są bezpieczniejsze w przypadku alergii. Zawsze najlepiej jest przedyskutować takie rzeczy z lekarzem prowadzącym, ponieważ on zna pacjenta.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wynik testu na alergię na sierść psa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Interpretacja wyników testów alergicznych u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Stosowanie tabletek na alergię na sierść psa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy mogę mieć psa, jeśli moja mama choruje na alergię? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Interpretacja wyników badania alergicznego 3-latka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy wyniki testów alergicznych wykluczają posiadanie psa? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co oznaczają te wyniki testów skórnych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy konieczne jest zrobienie też testu na sierść, żeby wykluczyć alergię na psa? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wyniki testów alergicznych dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy jest szansa, że nie będę mieć alergii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska