Kobieta , 22 lata Witam, mam pytanie w sprawie tarczycy. Mój wynik TSH tydzień temu wyniósł 3,7. Jak na mój wiek 21lat podobno za wysoki, wczoraj powtórzyłam badanie i wyszło 2,6 więc spadło. Ft4 1,23 (0,93-1,70) a ft3 3,47 (2,00-4,40) a więc w normie, antyTPO także w normie. Mimo tego ciągle czuję się senna, brak energi.. Chciałam zapytać, czy mimo wszystko moje wyniki wymagają konsultacji endokrynologicznej?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie hormonów tarczycy – TSH to skrócona nazwa hormonu tyreotropowego. Hormon TSH wydziela przysadka mózgowa. TSH oddziałuje na tarczycę – pobudza ją do produkcji innych hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny.
  • Senność – Nadmierna senność inaczej bywa określana jako hipersomnia. Wydaje się, że problemy ze snem, poczucie zmęczenia i senności to domena XXI wieku. Presja czasu, ciągły stres, brak czasu na relaks i odpoczynek sprzyjają nadmiernej senności.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: