Kobieta

Witam! Od jakiegoś czasu robię pomiary glikemii glukometrem konkretnej firmy. Przykładowe wyniki: na czczo 86 mg, śniadanie (kromka białego chleba z serkiem topionym, kubek osłodzonej herbaty) po 2 godzinach wynik 98 mg, po 3 godzinach wynik 79 mg. Czy jest to wynik prawidłowy? Wcześniej mierzyłam glukometrem i wyniki w porównaniu wychodziły dużo niższe, np. na jednym wyszło 106, a w tym samym czasie na innym glukometrze 74.

Skoro jest taka różnica, to obawiam się, czy gdy mam 79, to czy to już nie jest niedocukrzenie? Nie wiem któremu glukometrowi ufać. Pomiary robię, gdyż kiedyś lekarz zasugerował mi przy złym samopoczuciu, że mogę mieć niedocukrzenie. Gdy zbadał jego poziom, wyszło 88 mg i stwierdził, że powinnam coś zjeść. Jakie są te dolne normy dla poziomu glikemii? Dodam, że jestem 5 tygodni po porodzie i karmię piersią.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Marta Hat 61
Lek. Marta Hat Stażysta/Rezydent, Kraków
Edytuj odpowiedź

Witam!

Hipoglikemia to stan, w którym ilość glukozy we krwi spada poniżej 55 mg/dl (3,0 mmol/l).

W Pani przypadku wszystkie pomiary są prawidłowe, choć po posiłku powinny one być nieco wyższe.

Normy pomiaru glikemii na czczo wynoszą maksymalnie 100 mg/dl, jedną godzinę po posiłku 180 mg%, a 2 h po posiłku 140 mg/dl. Dolna granica pomiaru glikemii w każdym przypadku to 55 mg/dl.

Hipoglikemia najczęściej jest związana z cukrzycą, ale także z intensywnym odchudzaniem, głodówkami, biegunkami i intensywnym wysiłkiem fizycznym.

Objawy to: osłabienie, zmęczenie, splątanie, spowolnione myślenie, mrowienie, drgawki, głód, zawroty głowy, omdlenia.

Warto zrobić badania glukozy z krwi żylnej - na czczo, oraz ewentualnie test obciążenia 75 g glukozy i pomiar wyników po 1 i po 2 godzinach. Wyniki te są bardziej miarodajne niż pomiary glukometrem.

Poza tym można zrobić inne badania podstawowe, aby wykluczyć inne opcje osłabienia.

Pozdrawiam serdecznie!

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym (/stezenie-glukozy). Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania (/insulina). Insulina jest (/hormony) wytwarzanym w trzustce, który stabilizuje prawidłowy poziom glukozy we krwi, umożliwiając jej wnikanie do komórek.
  • Badania dla cukrzyków – Aby zdiagnozować cukrzycę lekarze przeprowadzają specjalne testy, przede wszystkim pomiar poziomu cukru we krwi, dzięki któremu dokonuje się (/diagnostyka-cukrzycy). Jeżeli pacjent zgłasza się z objawami sugerującymi cukrzycę lekarz przeprowadza wstępny wywiad mający na celu przegląd przeszłych schorzeń oraz obecności schorzenia w historii danej rodziny.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Samokontrola okołoposiłkowa

Glikemia poposiłkowa

Stężenie glukozy w osoczu po spożyciu pokarmu określane jest mianem glikemii poposiłkowej (PPG). Zazwyczaj rośnie ono 10 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dzieje się tak wskutek wchłaniania wodorowęglowodanów. Jeśli chodzi o jej stężenie to w przypadku...

Samokontrola okołoposiłkowa

Czym jest glikemia poposiłkowa?

Czym jest glikemia poposiłkowa?

U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa hiperglikemia nie przekracza zwykle 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w ciągu 2-3 godzin. To oznacza, że przez większą część doby stężenie glukozy nie zależy od posiłku. W okresie, kiedy...

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Insulinooporność - terapeutyczne wyzwanie

Insulinooporność - terapeutyczne wyzwanie

Od kilku tygodni jesteś ospały? Masz niskie poziomy glikemii nawet po posiłku? A może z nieznanych przyczyn w szybkim tempie tyjesz i nie możesz schudnąć mimo prawidłowo zbilansowanej diety? Jeśli tak, być może cierpisz na insulinooporność. Definicja Insulinoopo...

Cukrzyca

Niski poziom cukru we krwi

Niski poziom cukru we krwi

Niski poziom cukru we krwi to inaczej hipoglikemia lub, bardziej potocznie, niedocukrzenie. Występuje wtedy, kiedy cukrzyca nie jest wystarczająco dobrze kontrolowana i poziom cukru spada poniżej normy. Jeśli ten stan nie jest leczony, może zagrażać zdrowiu...

Diagnostyka cukrzycy

Czy pomiar glikemii boli?

Leczenie cukrzycy jest postępowaniem objawowym, czyli nie usuwa przyczyny schorzenia, natomiast dąży do minimalizacji wszystkich skutków jej obecności, przede wszystkim zapobieżenia lub maksymalnego osunięcia w czasie wystąpienia przewlekłych powikłań....

Glukometr

Zasady korzystania z glukometru

(/glukometr) to urządzenie, bez którego chorym na cukrzycę trudno wyobrazić sobie życie. Obecnie dostępne glukometry są dokładne, dzięki czemu pacjent wie, jaką ilość (/insulina) musi sobie zaaplikować. Lekkie glukometry nie ograniczają pacjentów, dzięki...

Cukrzyca

Co wpływa na glikemię?

Takie dolegliwości jak: hamowanie wytwarzania glukozy w wątrobie i obwodowego wychwytu glukozy czy zaburzenia wydzielania insuliny i glukagonu, wątrobowego wychwytu glukozy objawiające się nieprawidłową gospodarką węglowodanową, a przez to nieprawidłowymi...

Samokontrola okołoposiłkowa

Samokontrola w cukrzycy

Samokontrola cukrzycy pomaga zapanować nad chorobą. Dzięki temu możesz kontrolować rozwój cukrzycy i stan swojego zdrowia na bieżąco. Samokontrola pozwala widzieć efekty diety i leczenia. Jeżeli efekty leczenia cukrzycy nie są zadowalające, wówczas...

Cukrzyca

Pomoc w napadzie hipoglikemii

Hipoglikemia (czyli niedocukrzenie) to stan, w którym ilość glukozy we krwi spada poniżej 55 mg/dl (3,0 mmol/l). W przypadku silnej hipoglikemii i braku jakiejkolwiek interwencji, hipoglikemia może doprowadzić nawet do śmierci. Kiedy dochodzi do takiego...

Powikłania cukrzycy

Hipoglikemia - przyczyny, choroby, objawy

Hipoglikemia we wczesnym stadium objawia się stopniowo. Pierwszym objawem jest oczywiście spadek cukru we krwi, a w następnej kolejności pojawiają się inne objawy zwiastujące. Hipoglikemia to jest inaczej niedocukrzenie krwi, czyli zbyt niski poziom glukozy...

Wyszukaj lekarza po opiniach