Zapytaj lekarza

1 , 0 1 0 , 3 5 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy zagęszczanie sosów skrobią ziemniaczaną jest zdrowszą alternatywą dla zagęszczania mąką pszenną?

Witam, czy zagęszczanie sosów skrobią ziemniaczaną jest zdrowszą alternatywą dla zagęszczania mąką pszenną? Czym w ogóle można to robić bez szkody dla zdrowia i smaku? Czy mięso z szynki wieprzowej można zjadać raz w tygodniu i czy jest zdrowsze od łopatki lub karkówki? Mam w domu prawdziwego mięsożerce a chcę by był zdrowy bo bardzo go kocham:-) proszę o pomoc:-) pozdrawiam i życzę dużo zdrowia w Nowym Roku!
KOBIETA, 31 LAT 12 miesięcy temu

Mięso ekologiczne

Dzień dobry,

zagęszczanie sosów można prowadzić poprzez odparowanie nadmiaru ilości wody lub można w celu zagęszczenia dodać mielony len.
Jeżeli nie będzie taka forma smakowała - można stosować niewielką ilość mąki - może być pszenna - ale nie należy jej zasmażać.

Szynka wieprzowa zawiera mniej tłuszczu od łopatki czy karkówki - jest to lepsze rozwiązanie. Natomiast odpowiadając na częstość spożywania takiego mięsa - jeżeli badania cholesterolu są w normie to można wprowadzić do diety.

Alternatywą dla wieprzowiny może być wołowina albo np. indyk czy królik.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

umów wizytę 0
Mgr Monika Wrzos Dietetyk, Lublin
36 poziom zaufania

Witam,
Zarówno skrobia ziemniaczana jak i mąka pszenna będą na podobnym poziomie podnosić kaloryczność potrawy, warto skorzystać z innych metod zagęszczania sosu jak np. redukcja płynu czy miksowanie warzyw w sosie. Mięso z szynki wieprzowej zawiera mniej tłuszczu niż karkówka czy łopatka. Tygodniowo zaleca się spożywać do 0,5 kg mięsa i wędlin, najlepiej chudego. Mięso można częściowo zastąpić rybami.
Pozdrawiam

umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety