Kobieta , 31 lat Witam, czy zagęszczanie sosów skrobią ziemniaczaną jest zdrowszą alternatywą dla zagęszczania mąką pszenną? Czym w ogóle można to robić bez szkody dla zdrowia i smaku? Czy mięso z szynki wieprzowej można zjadać raz w tygodniu i czy jest zdrowsze od łopatki lub karkówki? Mam w domu prawdziwego mięsożerce a chcę by był zdrowy bo bardzo go kocham:-) proszę o pomoc:-) pozdrawiam i życzę dużo zdrowia w Nowym Roku!
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry,

zagęszczanie sosów można prowadzić poprzez odparowanie nadmiaru ilości wody lub można w celu zagęszczenia dodać mielony len.
Jeżeli nie będzie taka forma smakowała - można stosować niewielką ilość mąki - może być pszenna - ale nie należy jej zasmażać.

Szynka wieprzowa zawiera mniej tłuszczu od łopatki czy karkówki - jest to lepsze rozwiązanie. Natomiast odpowiadając na częstość spożywania takiego mięsa - jeżeli badania cholesterolu są w normie to można wprowadzić do diety.

Alternatywą dla wieprzowiny może być wołowina albo np. indyk czy królik.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

Mgr Monika Wrzos 32
Mgr Monika Wrzos Dietetyk, 32 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,
Zarówno skrobia ziemniaczana jak i mąka pszenna będą na podobnym poziomie podnosić kaloryczność potrawy, warto skorzystać z innych metod zagęszczania sosu jak np. redukcja płynu czy miksowanie warzyw w sosie. Mięso z szynki wieprzowej zawiera mniej tłuszczu niż karkówka czy łopatka. Tygodniowo zaleca się spożywać do 0,5 kg mięsa i wędlin, najlepiej chudego. Mięso można częściowo zastąpić rybami.
Pozdrawiam

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Węglowodany – Węglowodany, czyli inaczej sacharydy lub cukry, to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu. Węglowodany występują zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Cukry dzielą się na węglowodany przyswajalne i węglowodany nieprzyswajalne Mięso – Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego organizm potrzebuje do budowy tkanek i syntezy hormonów, a także białek odpornościowych.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Mięso

Czy mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż...

Mięso

Jak kupić smaczną i zdrową kiełbasę?

Jak kupić smaczną i zdrową kiełbasę?

Jak wybrać najlepszą kiełbasę? Nie wyobrażamy sobie bez niej grilla, czy spotkania z przyjaciółmi przy ognisku. Chrupiąca, dobrze przysmażona skórka i mięsny aromat. Mowa o kiełbasie. Pieczemy ją, kroimy w plastry na kanapki, smażymy na sposób węgierski...

Produkty żywnościowe

Mięso

Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego...

Mięso

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

Co kryje się w grillowych kiełbasach? Króluje na ruszcie. Ze smakiem zjadamy ją z musztardą, ketchupem, sałatkami lub sosami. Kiełbasa. Rynek mięsny oferuje nam cały wachlarz kiełbas: krakowska, śląska, podwawelska, wędzona, podsuszana.... aż nam się...

Mięso

Jedzenie z grilla

Pierwsze oznaki ciepła powodują, że jak najwięcej czasu chcemy spędzać na dworze. Piknik na trawie czy wypad nad jezioro są na to doskonałym sposobem. Również uwielbiany przez wszystkich grill jest częstym pretekstem do spędzenia wolnego czasu na łonie...

Mięso

Obalamy mity na temat mięsa

Obalamy mity na temat mięsa

Mięso jest niezdrowe? Czy mięso rzeczywiście jest szkodliwe dla zdrowia? Spekulacje na temat rzekomego gnicia produktów mięsnych w układzie pokarmowym i niekorzystnego wpływu na organizm pojawiają się regularnie. Czy należy obawiać się mięsa? Mięso gnije...

Mięso

WHO ostrzega: mięso powoduje raka

WHO ostrzega: mięso powoduje raka

Mięso na cenzurowanym Kiełbasa, szynka, salami, burgery i hot-dogi tak samo groźne dla zdrowia, jak papierosy, alkohol i azbest - ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Przetworzone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia raka. Na liście potencjalnie...

Mięso

Czerwone mięso szkodzi zdrowiu

Czerwone mięso szkodzi zdrowiu

Choroby wywołane przez czerwone mięso W zeszłym roku Światowa Organizacja Zdrowia wpisała czerwone mięso na listę produktów kancerogennych. Istnieje wiele badań, które znalazły związek między jedzeniem tego produktu a chorobami serca, rakiem jelita grubego,...

Mięso

Zdrowa dieta bez mięsa?

Zdrowa dieta bez mięsa?

Dla wielu osób obiad bez kotleta to nie obiad... Większość z nas nie wyobraża sobie posiłków bez mięsa, uważając, że powinno być ono podstawą codziennej diety. Odmiennego zdania jest amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego, który wyeliminował...

Mięso

Kaszanka - skład, wartości odżywcze, kalorie

Kaszanka - skład, wartości odżywcze, kalorie

Kaszanka jest niezwykle popularnym produktem mięsnym w Polsce. Przez wiele osób niedoceniane są prozdrowotne właściwości kaszanki. Dlaczego warto przekonać się do jedzenia kaszanki? A kto powinien ograniczyć ją w swoim menu? Kaszanka - skład Kaszanka...