Zarodki pszenne a makroskładniki

Dzień dobry, ostatnio zainteresował mnie temat zdrowego żywienia. W związku z tym chciałabym się dowiedzieć, czy zarodki pszenicy są zdrowe? Jakie ziarna powinno się jeść, żeby dostarczać organizmowi wiele witamin i mikroelementów? Nie wiem też, jak wygląda kwestia łączenia różnych ziaren. Czy wszystkie ziarna można razem jeść? Pytam, bo jem ostropest i zarodki pszenicy i nie wiem, czy to nie szkodzi? Może zarodki pszenne powinnam spożywać osobno? Może są jakieś sprawdzone przepisy z wykorzystaniem zarodków pszennych? Nie ukrywam, że cena zarodków pszennych i ich dostępność bardzo mi odpowiada, dlatego chciałabym uzyskać więcej informacji na temat ich właściwości. Czy zarodki pszenne dostarczają organizmowi jakieś substancje odżywcze? Może są źródłem witamin albo jakichś cennych minerałów? Z góry dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Przechowywanie grzybów

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Proponuję udać się do dietetyka, Na podstawie wywiadu będzie można określić najbardziej odpowiednią dietę,

0

Zarodki pszenne to najcenniejsza i chyba najmniej doceniana część ziarna. Są doskonałym źródłem wit. B i E, potasu, fosforu, cynku, magnezu. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe i wiele innych substancji.

Odnośnie ziaren - podstawową zasadą jest różnorodność. Każde ze zbóż ma inne właściwości i każde z nich powinno mieć miejsce w naszym menu: proso, gryka, owies, orkisz, amarantus, jęczmień...

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty