Czym mogą być spowodowane częste epizody anemii?

Witam! Odkąd pamiętam, zawsze miałam problemy z anemią. Za każdym razem przeprowadzano mi mnóstwo badań, podejrzewano nawet białaczkę. Jednak za każdym razem nie udawało się określić, co mi jest. Zmieniałam dietę wg zaleceń, wracałam do swojej. Słowem - próbowałam wszystkiego. Anemia jednak wraca co jakiś czas. Zauważam to dlatego, że zaczynam mdleć, ciągle jest mi słabo - wtedy muszę zjeść coś słodkiego. Co ciekawe, zamiast długo spać, jak to się dzieje przy anemii, nie mogę w ogóle. Mam też problem z jedzeniem, tuż przed wystąpieniem omdleń nie mogę patrzeć na jedzenie w dzień, nie jem nic cały dzień i napycham się w nocy. Pozdrawiam, Luna.
ponad rok temu

Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witamy serdecznie!

Obecnie rozróżnia się prawie 100 różnych typów niedokrwistości spowodowanych między innymi:
- poważnymi, najczęściej przewlekłymi schorzeniami;
- deficytem witamin lub jonów żelaza;
- utratą krwi;
- uwarunkowaniami genetycznymi lub na skutek przebytych chorób i urazów;
- ubocznym efektem działania leków.

Może zatem w Twoim przypadku jest to wynik uwarunkowań genetycznych, co w zasadzie uniemożliwia leczenie przyczynowe.

Rozwiązaniem wydaje się być zmiana diety na pełną żelaza, co oznacza spożywanie spożywanie takich produktów jak:
- soczewica,
- szpinak,
- żółtka jaj,
- suszone śliwki,
- brokuły,
- rzepa i pełne ziarno (z łuskami).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty