Fakty o zdrowiu - Oburęczne dzieci bardziej nadpobudliwe?
Cieżko odnieść mi się do wyniku badania którego nie widzę, ale samo ograniczenie skrobi nie rozwiąże problemu, jeśli skrobia nie jest prawidłowo trawiona to znaczy że coś w organizmie działa nie tak i albo jest zbyt mało enzymów rozkładających skrobie albo są zaburzenia mikroflory ktore uniemożliwiają jej prawidłowe trawienie.
Prawda jest taka, że typowy polski jadłospis jest przeciążony glukozą pochodzącą ze skrobi. Nadmiar skrobi to nadmiar kalorii, otyłość i choroby. Dlatego jak zawsze KLUCZEM JEST ILOŚĆ…w tym przypadku również.
Trzeba pilnować rozmiaru porcji produktów skrobiowych, szczególnie gotowanych i/lub oczyszczonych (rafinowanych). Ewentualne niedojedzenie najlepiej gasić zdrową żywnością.
Tylko produkty zbożowe z całego ziarna (bielmo, łuska, zarodek) zachowują wartości odżywcze. Z samego bielma otrzymuje się wyjałowioną, białą mąkę, która zawiera wyłącznie skrobię, czyli puste kalorie.
Lepszą alternatywą jest pieczywo z pełnego ziarna, makaron razowy (jeśli biały to z pszenicy durum, gotowany al’dente zamiast rozgotowanych kluseczek), grube kasze jak gryczana, pęczak najlepiej gotowane na parze.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie pieczywo i owoce powinnam jeść na diecie odkwaszającej? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Ziemniaki w diecie i chleby – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty można jeść przy insulinoodporności? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Jak ograniczyć poziom cukru w diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie produkty jeść, aby przytyć? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Czy produkty drobiowe mogą zawierać gluten, nabiał i soję? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy powinnam zmienić coś w diecie dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
artykuły
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Maltoza - właściwości, występowanie i szkodliwość
Maltoza, nazywana cukrem słodowym, jest zaliczana
Maranta trzcinowa - właściwości, zastosowanie w kuchni i medycynie
Maranta trzcinowa to wiecznie zielona roślina, z k