Mężczyzna , 24 lata To są pytania z Zasad Żywienia: 1. Co to są tłuszcze.? 2. Jak dzielimy tłuszcze.? Z czego się składają-opis 3. Podział kwasów tłuszczowych . 4. Co to są NNKT.? Gdzie.?-opis 5. Stan skupienia? 6. Ile energi dostarcza 1g tłuszczu.? 7. Funkcje tłuszczów w organiźmie.? 8. Podział źródła NNKT.? 9. Źródła cholesterolu, jego normy dzienne ? 10. Skutki nadmiaru cholesterolu. 11. Wymień produkty o największej zawartości tłuszczów i najmniejszej.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cholesterol – Cholesterol HDL, czyli lipoproteiny wysokiej gęstości (high-density lipoprotein) to frakcja cholesterolu mająca korzystny wpływ na organizm człowieka. Inna nazwa cholesterolu HDL to alfa-lipoproteina. Potocznie zaś cholesterol HDL nazywa się Żywienie – Żywienie warunkuje zdrowie człowieka, dlatego tak ważne jest spożywanie wartościowych produktów spożywczych. Zdrowe odżywianie to nie tylko moda – to sposób na życie. Dzięki zbilansowanej, zróżnicowanej diecie dostarczamy cennych składników odżywczych.
Artykuły na ten temat
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze nasycone - definicja, tłuszcze nasycone a nienasycone

Tłuszcze nasycone są często utożsamiane z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że w ciągu ostatnich lat słychać było wiele głosów krytyki pod adresem kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcze nasycone obwiniano między innymi za przyczynianie...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Masło i margaryna - charakterystyka, tłuszcze w kuchni

Masło to źródło witaminy A, D i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera jednak sporą ilość cholesterolu. Z kolei margaryna - choć zawiera tłuszcze trans jest lżejsza. Co więc wybrać? Masło czy margarynę? Wiele osób zastanawia się, co jest zdrowsze: masło...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe - charakterystyka, znaczenie, występowanie

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są źródłem energii oraz dostarczają niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT. NNKT, jak sama nazwa mówi, są niezbędne...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze trans - właściwości, wpływ na organizm

Inaczej niż tłuszcze cis, tłuszcze trans są w dużym stopniu sztuczne, a w naturze występują w niewielkich ilościach w mięsie oraz nabiale. Do niedawna tłuszcze trans były powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale ostatnio znalazły się na czarnej...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie...

Żywienie

Jedzenie sera nie podnosi poziomu cholesterolu

Jedzenie sera nie podnosi poziomu cholesterolu

Badanie opublikowane w czasopiśmie "Nutrition and Diabetes" stwierdza, że ludzie, którzy jedzą dużo sera nie są skazani na wyższy poziom cholesterolu w większym stopniu niż ci stroniący od nabiału. Naukowcy z University College w Dublinie w Irlandii...

Piramida żywienia na diecie

Tłuszcze a dieta

Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Gram tłuszczu dostarcza, aż 9 kilokalorii, czyli ponad dwa razy więcej niż gram białka lub węglowodanów. Na diecie odchudzającej najłatwiej zmniejszyć ilość kalorii właśnie poprzez ograniczenie...

Dieta na cholesterol

Dieta obniżająca cholesterol

Dieta na cholesterol nie tylko pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, których nadmiar powoduje zawał serca oraz udar mózgu. Dieta obniżająca poziom cholesterolu we krwi powinna być bogata w błonnik oraz warzywa i owoce. Są...