Czym jest żywność ekologiczna?
Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.
Witam serdecznie!
Przygotowując dressingi do sałatek warto zmniejszyć ilość dodawanej oliwy, ale nie warto całkowicie jej wykluczać. Składnikiem sałatek są warzywa, w których znajdują się między innymi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D, E oraz K. Jeśli do sałatki nie dodamy tłuszczu (np. oliwy z oliwek, awokado, oleju lnianego, oleju rzepakowego), wówczas mamy bardzo małą szansę na właściwe wchłanianie i wykorzystanie witamin w naszym organizmie.
W diecie nie można liczyć tylko kalorii, ważne żeby jedzenie było dla nas zdrowe i wartościowe.
Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Wypijanie dwóch łyżek oliwy z oliwek przed snem – odpowiada Sylwester Kłos
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- W jakich pokarmach rozpuszcza się witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura – odpowiada Mgr Anna Czyż