Zapytaj lekarza

1 , 0 1 8 , 7 7 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta a choroba nerek

proszę o dietę przy chorobie nerek,głównie chodzi mi o za duży poziom mocznika i kreatyniny.
ponad rok temu
Lek. Jacek Ławnicki
82 poziom zaufania

Witam! W przypadku chorób nerek należy ograniczyć spożywanie białka. Należy spożywać produkty zawierające białko pełnowartościowe np. mleko czy jajka. Większość energii powinna pochodzić z tłuszczów roślinnych oraz węglowodanów. Gdy chorobie nerek towarzyszy nadciśnienie oraz obrzęki to należy wyeliminować pokarmy bogate w sód.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, stażysta w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Lublinie
0
Mgr Sylwia Segin
Mgr Sylwia Segin Dietetyk

Witam, W opisanej sytuacji najważniejsze jest ograniczenie lub nawet całkowite wyeliminowanie soli z diety. Proszę pamiętać, że sól kryje się w wędlinach, w wędzonych mięsach, oliwkach, kwaszonej kapuście, wędzonych rybach oraz daniach mrożonych i puszkowanych. Ponadto należy ograniczyć spożycie mięsa. Podwyższa ono stężenie wapnia, szczawianów oraz kwasu moczowego, co bardzo sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Zalecałabym także rezygnację z warzyw, takich jak: szpinak, rabarbar, buraki i botwina. Niezbędne jest wypijanie dużych ilości (do 8 szklanek dziennie) wody. Może być z dodatkiem soku jabłkowego. Zdecydowanie zalecam także konsultację dietetyczną, która pozwoli ustawić spersonalizowaną dietę. Pozdrawiam!

Witam, Przy każdej dolegliwości zdrowotnej należy dobrze przeanalizować wyniki badań i konkretną chorobę. Dlatego po indywidualną dietę należy zwrócić się do dietetyka po uprzednim przeanalizowaniu przypadku. Pozdrawiam.

Dietetyk w poradni dietetycznej JeszFresh w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy