Dieta bezglutenowa a pokrzywka i obrzęk skóry u dziecka

mój synek ma alergie jest na diecie bezglutenowej wykluczyłam wszystko co go uczula a pomimo często pojawia się ostra pokrzywka i obrzęk skóry podaje mu leki i nic nie pomaga alergolog zlecił badanie krwi ale niestety za wynikami muszę czekać dwa miesiące.ostatnio zauwżyłam że u syna tak też się dzieje na zmiany ciepło zimno czy powinnam martwić się o to?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam,
oprócz wykluczenia produktów z glutenem istotne jest taki ułożenie diety, by odbudować u dziecka kosmki jelitowe. Inaczej cały czas treści jelitowe będą wyrzucane na zewnątrz przez skórkę. Podstawą w diecie są jadane na kolację i śniadania kasze - jaglana, kukurydziana, ryż naturalny - gotowane na wodzie z dodatkiem owoców i oleju lnianego przed zjedzeniem. Konieczne są jarskie zupy i dania obiadowe z dodatkiem strączkowych.
Konieczna jest eliminacja nabiału i cukru w 100%. Przydaje się również kąpiel oczyszczająca na włosogłówkę.
Z alergii wychodzi się dietą w 6 miesięcy. Niezbędna jest jednak wiedza, jak oczyścić i wzmocnić dietą organizm dziecka.
Powodzenia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty