Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
oprócz wykluczenia produktów z glutenem istotne jest taki ułożenie diety, by odbudować u dziecka kosmki jelitowe. Inaczej cały czas treści jelitowe będą wyrzucane na zewnątrz przez skórkę. Podstawą w diecie są jadane na kolację i śniadania kasze - jaglana, kukurydziana, ryż naturalny - gotowane na wodzie z dodatkiem owoców i oleju lnianego przed zjedzeniem. Konieczne są jarskie zupy i dania obiadowe z dodatkiem strączkowych.
Konieczna jest eliminacja nabiału i cukru w 100%. Przydaje się również kąpiel oczyszczająca na włosogłówkę.
Z alergii wychodzi się dietą w 6 miesięcy. Niezbędna jest jednak wiedza, jak oczyścić i wzmocnić dietą organizm dziecka.
Powodzenia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Specjalistyczna dieta przy pokrzywce alergologicznej – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak powinno być żywione dziecko z pokrzywką barwnikową? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zalecana dieta dla dziecka z autyzmem – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Wysypka po posiłkach u 25-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podejrzenie uczulenia na gluten i pokrzywka – odpowiada Lek. Mateusz Siwek