Dieta dla kobiety po operacji serca

Witam! Jestem kobietą. Mam 65 lat. Jestem po operacji serca. Rozpoznanie: Stan po wymianie zastawki mitralnej, plastyce trójdzielnej, Z95,2. Niewydolność oddechowa po zabiegu z otwarciem klatki piersiowej J 95,1. Niewydolność serca I 97,1. Utrwalone migotanie przedsionków I48. Niedokrwienny udar mózgu I63,4. Wole guzkowe w eutyreozie. Leczenie operacyjne: 29-04-2011 MVR Medtronic Mosaic (proteza biologiczna) nr 29 TVP E-L 34 mm. Ablacja LP. Przyjmuję na stałe Acenocumarol 4 mg w zależności od wyniku INR. Proszę o odpowiedź, jaką należy stosować dietę, aby utrzymać INR na poziomie od 2 do 3,5 (tak zaleca lekarz). Mam problem z dużym wahaniem ciśnienia. Od 112-60 do 180-118. Co zrobić, aby to cisnienie się nie wahało aż tak bardzo. Utrudnia mi to znacznie życie. Krystyna S.

KOBIETA, 65 LAT ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Szanowna Pani,

Pani schorzenia są dość skomplikowane, jednakże dość proste do ogarnięcia pod względem dietetycznym. Na początek zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, należy spożywać 5 posiłków w ciągu dnia, o regularnych porach. Ze względu na nadciśnienie tętnicze, powinna Pani ograniczyć spożywanie soli kuchennej oraz wyeliminować z diety produkty spożywcze wysoko przetworzone - zupy instant, chińskie, buliony, ziarenka smaku, pasztety, kiełbasy, mielone konserwy, a także słone paluszki, krakersy, solone orzeszki ziemne. Na co dzień w kuchni do doprawiania potraw polecam sól dietetyczną, która zawiera potas, korzystnie wpływa na pracę serca oraz naczynie krwionośne. Do produktów, które zawierają sporo potasu należą także - pomidory, orzechy włoskie, laskowe, migdały, banany. Dieta Pani powinna także zawierać produkty bogate w witaminę E, bowiem korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi - zapobiega zakrzepom. Witamina E naturalnie występuje w orzechach oraz olejach. Oliwa z oliwek, olej lniany w ilości około 3 łyżek dziennie powinna codziennie gościć w Pani jadłospisie. Taką ilości można dodawać do surówek albo stosować do nasączania pieczywa (zamiast masła), albo dodawać do serka białego. Na układ krążenia korzystnie wpływają polifenole, które znajdują się w zielonej herbacie (należy pić codziennie po 2 filiżanki), kakao (2 kostki gorzej czekolady >60% kakao) oraz czerwonej papryce, czarnej porzeczce, brokułach, natce pietruszki, czosnku. Do prawidłowej pracy serca oraz procesu krzepnięcia, niezbędne są również nienasycone kwasy tłuszczowe, które występują w olejach (roślinnych) oraz tranie (ryby morskie). Powinna Pani tak komponować dietę, aby co najmniej 2 razy w tygodniu w menu występowały tłuste ryby morskie (morszczuk, tuńczyk, makrela, łosoś). Powinna Pani unikać picia kawy oraz mocnej herbaty - źródło kofeiny, która podnosi ciśnienie krwi. Zamiast tego proponuję herbatki owocowe, ziołowe (melisa, miętowa).

Serdecznie pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty