Zapytaj lekarza

1 , 0 2 0 , 3 9 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta dla osoby chorej na cukrzycę

Moja Mama jest krótko po udarze mózgu. Ma 56 lat. Przed udarem zażywała tabletki na cukrzycę typu 2. Niestety nie obniżały one wystarczająco glukozy we krwi, co prawdopodobnie doprowadziło do choroby. Od niedawna Mama zażywa insulinę. Czy przy początkowym braniu insuliny mogą występować skoki ilości glukozy we krwi? Jak powinna wyglądać dieta cukrzyka? Co zrobić gdy poziom glukozy jest zbyt wysoki, a insulina musi być podana później? Czym obniżyć poziom cukru we krwi? Co trzeba jeść?
ponad rok temu
Lek. Marta Gryszkiewicz
84 poziom zaufania

Dzień dobry, w pierwszym okresie po wprowadzeniu insuliny mogą zdarzać się wysokie wartości glikemii. Dlatego też tak ważna jest jej regularna kontrola i odnotowywanie wyników. Dzięki temu diabetolog będzie miał możliwość weryfikacji dawek (ilości jednostek) i typów insuliny (krótko i długo-działającej) przy najbliższej wizycie kontrolnej. Warto także spisywać skład posiłków, by była możliwość eliminacji błędów dietetycznych. Przede wszystkim nie należy dopuszczać do zbytniego wzrostu glikemii. Posiłki powinny być spożywane o stałych porach, powinno być ich 4-5, nie powinny być zbyt duże. Pacjent powinien nauczyć się jeść tylko do momentu zaspokojenia głodu, a nie pełnej sytości. Należy wyeliminować z diety cukry proste i tłuszcze nasycone. Osoba chora na cukrzyce nie powinna jeść smażonych potraw, tylko gotowane, unikać makaronów i wyrobów z mąki białej, w tym pieczywa. Należy także uważać na niektóre owoce, zawierające dużą ilość węglowodanów - banany, czarne porzeczki, śliwki, winogrona, owoce suszone (np. daktyle) i warzywa - groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza, bób, chrzan, groszek zielony, koperek, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki. Bez obaw można jeść natomiast - arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawinę, agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie i warzywa - brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi, brukselka, buraki, cebula, dynia, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew (surowa), papryka, nać pietruszki, por, rzepa, szczaw. Dodatkowo nie należy spożywać czerwonego mięsa w nadmiernych ilościach, a częściej wybierać mięso białe. Unikać tłustych wędlin i boczku. Zalecane jest picie dużej płynów - głównie wody niegazowanej. Zdecydowanie niewskazane jest palenie papierosów i picie alkoholu.

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, doświadczenie zdobywała w kraju, jak i za granicą.
0

Witam serdecznie, nie ma standardowej diety cukrzycowej. Każda spożyta żywność spowoduje wzrost cukru we krwi, zaś insulina podawana przed posiłkiem ma na celu jego obniżenienie do odpowiedniego poziomu. Podawana insulina powinna być dobrana do spożywanych posiłków, a nie odwrotnie. Aby odpowiednio dobrać insulinę do posiłku należy posługiwać się wymiennikami węglowodanowymi, które pomogą przeliczyć ilość cukru (węglowodanów) w pokarmie na dawkę insuliny. Skoki insuliny wynikają ze zbyt małej dawki insuliny w stosunku do posiłków. Niestety pacjenci nie otrzymują informacji na temat diety w szpitalach, w których nie zatrudnia się dietetyków, zaś wiedza lekarzy na temat diety jest niska. Pacjent jest pozostawiony ze swoim problemem sam lub wręcza mu się plik mało zrozumiałych ulotek. Odpowiednie przeszkolenie pacjenta i rodziny cukrzyka jest niezbędne. Najlepiej, aby pacjent był pod stałą opieką lekarza diabetologa oraz dietetyka.

Dietetyk należący do Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
0

Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową. Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych. Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”. Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból. Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach. Objawy nasilają się nocą. Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

Specjalista w dziedzinie neurologii.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy