Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej

Jakiego typu pokarmy są dobre podczas kuracji antybiotykowej. Słyszałam, że warto jeść kapustę, pić maślankę/kefir i ogólnie nabiał. Coś jeszcze?
ponad rok temu

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.

Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
Kuracja antybiotykowa prowadzi do zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej, dlatego aby ją odbudować należy zwiększyć podaż w diecie:
probiotyków – zawierają kultury bakterii o dobroczynnym działaniu, najczęściej bakterie kwasu mlekowego. Są to fermentowane przetwory mleczne (zsiadłe mleko, jogurty czy kefiry i twaróg).
Bogate w bakterie kwasu mlekowego produkty kiszone – ogórki, kapusta, sok z kiszonych buraków – a także czosnek i chrzan.
prebiotyków – stymulują rozwój flory bakteryjnej jelit (np. skrobia, błonnik, prozdrowotne dodatki do żywności):cebula, ziemniaki, banany, cykoria, kasze.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty