Dieta niskobiałkowa i niewydolność nerek

Witam serdecznie, mam kilka pytań w związku ze stosowaniem diety niskobiałkowej. Ze względu na występującą u mnie niewydolność nerek mam zalecenie, by zastosować dietę niskobiałkową. Jednocześnie mam podwyższony cukier, w ostatnim badaniu wyszedł 106. I tu moje pytanie - w jaki sposób prawidłowo zastosować dietę niskobiałkową przy niewydolności nerek i podwyższonym poziomie cukru? Co powinnam jeść, żeby było to dobre dla mojego zdrowia, żeby dostarczyć do organizmu wszystkie potrzebne składniki, ale jednocześnie żeby prawidłowo połączyć to z zaleceniami przy moich dolegliwościach? Na logikę, przy diecie niskobiałkowej powinnam nie jeść produktów zawierających białka, ale czy w ogóle na przykład nie powinnam jeść białek albo pić mleka czy po prostu jakoś to ograniczać? Co robić? Jakie zasady stosować? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
KOBIETA, 52 LAT ponad rok temu

Co to jest kolka nerkowa?

Kolka nerkowa to intensywny ból, który jest objawem kamicy nerkowej. Obejrzyj film i dowiedz się więcej na temat ataku kamicy nerkowej. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Nie podała Pani zbyt wiele szczegółów odnośnie swojej choroby. Energię dla organizmu otrzymujemy głównie z tłuszczów więc może Pani ograniczyć spożycie pokarmów białkowych ale nie rezygnując z nich całkowicie. 106 w jednorazowym wyniku pomiaru glukozy nie wskazuje na podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Jeśli sprawdzała Pani poziom glukozy przy pomocy glukometru to musi Pani wiedzieć że każdy taki sprzęt jest obarczony marginesem błędu sięgającym do 30%. Z całą pewnością zatem nie ma Pani podwyższonego poziomu glukozy we krwi.

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam,
proszę znaleźć np, w internecie listę produktów o wysokim indeksie glikemicznym i odrzucić je z jadłospisu. W diecie niskobiałkowej powinna Pani zmniejszyć lub unikać nabiału, mięs, białek jaj. Pyta Pani co jeść. Jeść wszystko czego nie ma na listach zakazanych np. na śniadanie płatki owsiane, otreby owsiane, siemię lniane i orzechy, na II śniadanie owoce, na obiad kasza jaglana z duszoną cukinią z dodatkiem pomidorów z puszki posypana pestkami dyni, na podwieczorek: surowe marchewki do pochrupania, a na kolację zupa krem brokułowa z płatkami migdałowymi, kaszą gryczaną i małym dodatkiem piersi indyka:)
Pozdrawiam,
Kamila Ziemann, dietetyk

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty