Kobieta

Tata ma niedługo przejść operację usunięcia woreczka żółciowego i nie bardzo wiem, co można mu jeść, czego ma się wystrzegać i w jaki sposób przygotowywać potrawy, aby były korzystne dla zdrowia. Proszę o poradę dotyczącą, co jeść, z czego zrezygnować, co można pić z napoi i jak długo stosować taką dietę i oczywiście - jak przygotowywać posiłki?

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Maria Kreid 56
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa 56 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dieta powinna być łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Jednak jeżeli pacjent dobrze reaguje na zwiększoną zawartość błonnika w diecie, to należy zwiększyć ilość warzyw, pełnoziarnistych produktów (jednak postępować ostrożnie). Należy koniecznie zmniejszyć ilość produktów bogatych w cholesterol. Zalecane są produkty mleczne i przetwory (sery twarogowe chude) o zawartości tłuszczu 1,5-0,5%. Z napojów - bawarka, słaba herbata – owocowa i ziołowa, soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, woda niegazowana. W razie nietolerowania dużej ilości błonnika dieta powinna opierać się na chlebie pszennym, jasnym.

  • Wędliny - tylko chude szynki, polędwice, np. z drobiu, mięso gotowane.
  • Dodatki do pieczywa – białko, jaja, dżemy bez pestek, miód, marmolada.
  • Mięsa - gotowane, pulpety, potrawki - chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, sola, mintaj, halibut biały, flądra, morszczuk.
  • Dodatki do zup - bułki, grzanki, kluski drobne, lane, ryż, makaron nitki bezjajeczny.
  • Zupy - rosoły jarskie (bez mięsa i kości oraz kostek rosołowych), zupy jarzynowe, ziemniaczane, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, łagodne zupy mleczne, np. kasza manna.
  • Dodatkowo - budynie z kasz (jęczmiennej, manny, kukurydzianej, krakowskiej), warzyw, risotto, pierogi leniwe.
  • Warzywa - młode, jędrne - marchew, cukinia, dynia, kapaczek, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki. Warzywa powinny być gotowane, przetarte.
  • Ziemniaki puree z mlekiem.
  • Owoce - dojrzałe - jagodowe, winogrona bez pestek i skóry, brzoskwinie, cytrusowe - ostrożnie, jabłka pieczone, gotowane.
  • Desery - kisiele, budynie (tylko domowej roboty z mąki ziemniaczanej, bez sztucznych dodatków), galaretki owocowe, desery mleczne, przeciery owocowe, suflety, bezy.
  • Oleje - słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek, masło.
  • Przyprawy - łagodne - zielona pietruszka, koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia.

Powinna Pani przygotowywać potrawy technikami kulinarnymi, tj.: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym. Wystrzegać się smażenia.

Pozdrawiam

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Artykuły na ten temat
Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji woreczka żółciowego

Dieta po operacji woreczka żółciowego

Operacja woreczka żółciowego nie jest zbyt skomplikowana. Właściwie już kilka dni po zabiegu można wrócić do domu, a po dwóch tygodniach do pracy. Niestety istnieje także konieczność stosowania specjalnej diety, która dla niektórych jest prawdziwą udręką....

Diety dla chorych

Stomia - opis, dieta, zasady żywienia chorych

Stomia, nazywana również przetoką jelitową, odbytem brzusznym, odbytem sztucznym lub przetoką moczową, to operacyjnie wytworzone połączenie narządów wewnętrznych (najczęściej jelita grubego) ze skórą. Dieta przy stomii jest bardzo podobna do diety dla...

Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa - przepisy

Dieta wątrobowa - przepisy

Dieta wątrobowa jest polecana osobom z problemami z wątrobą, trzustką, pęcherzykiem żółciowym i drogami żółciowymi. Zmiana sposobu odżywiania pozwala wzmocnić system ochronny organizmu, wpływa korzystnie na zdrowie i zmniejsza wagę. Lekkie schorzenia...

Diety od A do Z

Diety dla chorych

Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej. Odpowiednio zbilansowana dieta do rodzaju dolegliwości...

Diety dla chorych

Dieta pooperacyjna

Dieta pooperacyjna to przede wszystkim dieta lekkostrawna - taka, która pomaga w szybkim powrocie do zdrowia. Posiłki w diecie pooperacyjnej nie mogą podrażniać przewodu pokarmowego, ale jednocześnie muszą zawierać jak największe ilości witamin i składników...

Diety dla chorych

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia cukrzycy jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyka pomaga kontrolować poziom cukru we krwi....

Diety dla chorych

Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na zmniejszeniu podaży węglowodanów w pożywieniu. Podstawę diety przeciwgrzybiczej stanowią warzywa i produkty białkowe. Ich regularne spożywanie ma zapobiec rozwojowi chorób grzybiczych, które mają skłonność...

Diety dla chorych

Dieta w chorobach tarczycy

Zaburzenia pracy tarczycy leczy się głównie farmakologicznie, jednakże zastosowanie odpowiedniej diety wspomaga proces leczenia. Dieta w chorobach tarczycy to tak zwana dieta tarczycowa. Ma ona na celu przede wszystkim zapobieganie niedoborom ważnych...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji jelita grubego

Dieta po operacji jelita grubego

Operacja jelita grubego jest częstą metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości, zarówno niegroźnych polipów, jak i raka. Jelito grube jest bardzo długie i usunięcie jego niewielkiego fragmentu nie wpłynie na jego funkcjonowanie. Biorąc jednak pod uwagę,...

Diety od A do Z

Dieta dla seniora

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą u człowieka po 65 roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, trzeba wziąć pod uwagę strawność pokarmów, zapotrzebowanie kaloryczne na składniki odżywcze, a także na wodę. Osoby...

Wyszukaj lekarza po opiniach