Kobieta

Tata ma niedługo przejść operację usunięcia woreczka żółciowego i nie bardzo wiem, co można mu jeść, czego ma się wystrzegać i w jaki sposób przygotowywać potrawy, aby były korzystne dla zdrowia. Proszę o poradę dotyczącą, co jeść, z czego zrezygnować, co można pić z napoi i jak długo stosować taką dietę i oczywiście - jak przygotowywać posiłki?

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Maria Kreid 55
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa Wawer 55 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dieta powinna być łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Jednak jeżeli pacjent dobrze reaguje na zwiększoną zawartość błonnika w diecie, to należy zwiększyć ilość warzyw, pełnoziarnistych produktów (jednak postępować ostrożnie). Należy koniecznie zmniejszyć ilość produktów bogatych w cholesterol. Zalecane są produkty mleczne i przetwory (sery twarogowe chude) o zawartości tłuszczu 1,5-0,5%. Z napojów - bawarka, słaba herbata – owocowa i ziołowa, soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, woda niegazowana. W razie nietolerowania dużej ilości błonnika dieta powinna opierać się na chlebie pszennym, jasnym.

  • Wędliny - tylko chude szynki, polędwice, np. z drobiu, mięso gotowane.
  • Dodatki do pieczywa – białko, jaja, dżemy bez pestek, miód, marmolada.
  • Mięsa - gotowane, pulpety, potrawki - chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, sola, mintaj, halibut biały, flądra, morszczuk.
  • Dodatki do zup - bułki, grzanki, kluski drobne, lane, ryż, makaron nitki bezjajeczny.
  • Zupy - rosoły jarskie (bez mięsa i kości oraz kostek rosołowych), zupy jarzynowe, ziemniaczane, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, łagodne zupy mleczne, np. kasza manna.
  • Dodatkowo - budynie z kasz (jęczmiennej, manny, kukurydzianej, krakowskiej), warzyw, risotto, pierogi leniwe.
  • Warzywa - młode, jędrne - marchew, cukinia, dynia, kapaczek, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki. Warzywa powinny być gotowane, przetarte.
  • Ziemniaki puree z mlekiem.
  • Owoce - dojrzałe - jagodowe, winogrona bez pestek i skóry, brzoskwinie, cytrusowe - ostrożnie, jabłka pieczone, gotowane.
  • Desery - kisiele, budynie (tylko domowej roboty z mąki ziemniaczanej, bez sztucznych dodatków), galaretki owocowe, desery mleczne, przeciery owocowe, suflety, bezy.
  • Oleje - słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek, masło.
  • Przyprawy - łagodne - zielona pietruszka, koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia.

Powinna Pani przygotowywać potrawy technikami kulinarnymi, tj.: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym. Wystrzegać się smażenia.

Pozdrawiam

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej. Odpowiednio zbilansowana dieta do rodzaju dolegliwości i choroby odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia, a także powrotu do zdrowia.
  • Diety od A do Z – Dietetyka i znajomość zasad zdrowego żywienia pomagają przy leczeniu niektórych chorób i dolegliwości. Właściwa dieta ma ogromny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór witamin, składników mineralnych oraz substancji odżywczych jest przyczyną wielu chorób.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: