Dieta po wycięciu migdałków u dorosłej osoby

Kiedy osoba dorosła po wycięciu migdałów bocznych może powrócić do normalnej diety, w tym ciepłych posiłków?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Zabiegi laryngologiczne

Istnieje wiele zabiegów laryngologicznych, które są stale ulepszane. O tym, co piszczy we współczesnej laryngologii opowiada specjalista dr Michał Michalik.

Wszystko zależy od szybkości gojenia się rany. Chorzy najczęściej po 2 tygodniach dochodzą do zdrowia. Należy obserwować organizm i nie wprowadzać pokarmów, które powodują ból lub krwawienie. Zalecamy bezwzględne trzymanie się diety przez minimum tydzień po zabiegu z późniejszym włączaniem kolejnych produktów. Tak naprawdę sama będzie Pani w stanie ocenić czy ciepłe posiłki są dobrze tolerowane przez gojącą się śluzówkę gardła. Proponujemy wstrzymać się z wprowadzaniem, szybciej niż po miesiącu, potraw ostrych. Działa to drażniącą na gardło i może nasilić nieprzyjemne dolegliwości.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0

Przez kilka godzin po zabiegu stosuje się dietę płynną. Jeżeli nie ma przeciwwskazań, należy przejść na zimną dietę półpłynną, w której można spożywać: drobne kasze w postaci rzadkich kleików (mogą być z dodatkiem masła lub ugotowanego żółtka), pieczywo rozmoczone w herbacie lub mleku, rzadkie kisiele i budynie, lody, musy owocowe, sery twarogowe zmiksowane z mlekiem lub jogurtem, zmiksowane jaja dodane do zupy lub mleka, mięso i ziemniaki oraz warzywa zmiksowane w zupie (zupy kremy), warzywa oraz owoce w postaci soków i przecierów. Do potraw można dodawać mleko w proszku, masło, oliwę z oliwek lub inne nierafinowane oleje roślinne oraz specjalne preparaty zwiększające wartość energetyczną i odżywczą posiłków (jeśli jest taka potrzeba). Należy unikać gorących napojów, napojów gazowanych, potraw kwaśnych, pikantnych i bardzo słonych, a także produktów ostrych i twardych, które mogą podrażnić gardło i spowodować krwawienie. Ponadto dieta powinna być lekkostrawna, z wykluczeniem produktów smażonych, obfitych w tłuszcz oraz wzdymających (cebula, czosnek, papryka, ogórki, warzywa kapustne).
W kolejnych etapach można przechodzić do bardziej stałej konsystencji pokarmu np. mięso mielone lub pulpety z sosami, risotto z sosem (zalecany zwłaszcza łagodny sos koperkowy), miękkie makarony z sosem. Wraz z ustępowaniem objawów ze strony gardła należy stopniowo powracać do normalnej konsystencji posiłków. Jednak należy unikać pikantnych i kwaśnych produktów oraz bardzo słonych np. wędliny, konserwy, dania typu fast-food.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty