Dieta podczas chemioterapii

czego powinnam się wystrzegać przy braniu chemii ? jaka powinna być najlepsza dieta?
KOBIETA, 52 LAT ponad rok temu

Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Dzień dobry,

Dieta podczas chemioterapii jest bardzo ważna, ma ona przede wszystkim odżywić pacjenta i zapobiec niedożywieniu, a tym samym pogorszeniu stanu zdrowia.
Jeżeli Pani tylko choruje na nowotwór to zaleca się dietę łatwostrawną. Ponadto podczas chemioterapii należy spożywać jak najwięcej produktów o działaniu antyoksydacyjnym - warzywa, owoce, kasze, zielona herbata.
Zaleca się także suplementowanie diety tranem - jako źródło witaminy D, której niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów oraz kwasy omega -3.
Należy tak dobrać preparat, aby dziennie dostarczać 10-15 mcg (mikrogram) witaminy D na dobę.

Należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, z dodatkiem konserwantów, słodzików, sztucznych barwników.

W tych publikacjach dokładnie opisane są zasady żywienia podczas choroby nowotworowej -Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów z chorobą nowotworową i ich rodzin- http://issuu.com/primopro/docs/fundacja_tizp_-_poradnik_nr_7# oraz "FAKTY I MITY" - dla pacjenta onkologicznego dietetykamedyczna.pl/wp-content/uploads/2013/01/fakty-i-mity.pdf

Jeżeli cierpi Pani na nadciśnienie, miażdżyce i inne schorzenia to podczas chemioterapii należy zastosować dietę uwzględniające te choroby.

Powinna Pani skonsultować się z dietetykiem osobiście, aby przeanalizował Pani dotychczasowy sposób żywienia, wskazał błędy oraz dobrałby odpowiednią dla Pani dietę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty