Kobieta , 20 lat Mam stwierdzona IO , propozycje w indeksie glikemicznym nie zawsze sa jasne ... Jedni zalecają chude mleko inni tluste . Tłuszcze zwierzęce niby zalecane , czyli smalec tez? Nie wiem czy tylkoam sie skupić na tym aby nie było cukrów a reszte jest mniej ważna np sery żółte zalecane Dziekuje za odpowiedz. Julita
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Dr Krystyna Pogoń 90
Dr Krystyna Pogoń Dietetyk, Kraków 90 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Pani dieta jak każdego człowieka powinna być zgodna z zasadami zdrowego odżywiania. Powinna więc Pani unikać tłuszczy nasyconych, produktów wysokoprzetworzonych, o wysokiej zawartości soli. Powinna Pani zwrócić szczególną uwagę na aktualną masę ciała (często insuliooporność jest wynikiem nadwagi) i dietę prowadzić w celu zmniejszenia lub utrzymania masy ciała unikając czynników mogących wywołać tycie. Oprócz tego musi Pani przestrzegać zasady żywieniowe związane z chorobą - a więc dieta powinna być pozbawiona źródeł cukru i produktów podobnych (np. syrop glukozowo-fruktozowy) i opierać się o produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jeżeli ma Pani wątpliwości co do diety najlepiej jest się skonsultować ze specjalistą, który pomoże dobrać najlepsze postępowanie dobrane do Pani potrzeb.

Mgr Adrian Kowalewski 69
Mgr Adrian Kowalewski Dietetyk, Toruń 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Przede wszystkim z diety należy wyeliminować węglowodany proste (cukier, słodycze, napoje słodzone, jogurty smakowe). Powodują one natychmiastowy wyrzut insuliny, co przy Pani insuliooporności tkanek może prowadzić do stanów hipoglikemicznych. Ważnym jest, aby w przeciwieństwie do zaleceń przy cukrzycy, bez objawów insulinooporności, w takich momentach nie sięgała Pani po cukierek lub słodki napój, ponieważ wyrzut insuliny będzie jeszcze większy i poziom cukru we krwi drastyczniej spadnie. Zalecamy spożywanie 4 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Unikamy podjadania. Warto spożywać warzywa w postaci surowej, wybierać pełnoziarniste produkty. Zalecamy wybór produktów o niskim indeksie oraz ładunku glikemicznym. Dietę najlepiej oprzeć na dobrej jakości białku (pochodzenia zwierzęcego - mięso, ryby, nabiał) oraz odpowiednich tłuszczach (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej kokosowy, ryby, nasiona) oraz węglowodanach złożonych. Jeżeli będzie miała Pani trudności w ułożeniu jadłospisu zachęcamy do konsultacji z dietetykiem z doświadczeniem klinicznym, który na pewno poprowadzi Pani terapię żywieniową, na podstawie wyników badań, zebranego wywiadu oraz analizy masy i składu ciała.

Poradnia Dobry dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Artykuły na ten temat
Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Dieta glikemiczna - indeks glikemiczny, dieta

Każdy produkt zawierający węglowodany posiada dla siebie charakterystyczną wartość zwaną indeksem glikemicznym. Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane dla osób z cukrzycą oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ponadto zapobiega...

Produkty żywnościowe

Katechiny - właściwości i występowanie

Katechiny - właściwości i występowanie

Znajdziemy je we wszystkich rodzajach herbaty, czekoladzie i czerwonym winie. Katechiny, bo o nich mowa, są cennymi przeciwutleniaczami. I chociaż dotychczas były niezbyt znane, dzisiaj zyskują dużą popularność. Właściwości katechin Katechiny są cennymi...

Odchudzanie

7 oznak, że twoja nowa dieta nie zadziała

7 oznak, że twoja nowa dieta nie zadziała

Nowy rok mobilizuje wiele z nas do złożenia postanowień, a najbardziej popularne z nich to utrata wagi. W styczniu zaczynamy więc wcielać w życie nowe diety i pocimy się na siłowni, by latem móc cieszyć się idealną sylwetką w bikini. Niestety, tylko 1...

Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie

Trening siłowy zapobiega cukrzycy

Trening siłowy zapobiega cukrzycy

Regularna aktywność fizyczna znacznie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Znaczenie aktywności fizycznej w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym jest nie do przecenienia. Ruch pozwala spalić nadmiar tkanki tłuszczowej i poprawia wykorzystanie...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Wyższość ładunku glikemicznego nad indeksem glikemicznym

Wiele diet opiera się na idei indeksu glikemicznego, który szereguje produkty pod względem wpływu ich spożycia na stężenie glukozy we krwi. Sedno zjawiska nie tkwi jednak w samym indeksie glikemicznym pojedynczego produktu, ale również na ocenie zawartości...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?

Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?

Wbrew dotychczasowej wiedzy dietetyków dotyczącej szkodliwości tłuszczów nasyconych, obecnych m.in. w maśle, najnowsze badania pokazują, że to nie one odpowiedzialne są za wyższe ryzyko śmierci w wyniku udaru mózgu czy chorób serca wśród konsumentów na...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają produkty wysoko przetworzone. Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są przeciwwskazane dla osób z...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest przydatnym narzędziem podczas planowania diety. Za jego pomocą można bowiem kontrolować wpływ spożywanych węglowodanów na organizm. Zastosowanie indeksu glikemicznego jest bardzo proste - wartości podane w indeksie odnoszą się...