Dieta przy insulinooporności

Mam stwierdzona IO , propozycje w indeksie glikemicznym nie zawsze sa jasne ... Jedni zalecają chude mleko inni tluste . Tłuszcze zwierzęce niby zalecane , czyli smalec tez? Nie wiem czy tylkoam sie skupić na tym aby nie było cukrów a reszte jest mniej ważna np sery żółte zalecane Dziekuje za odpowiedz. Julita
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Indeks glikemiczny

Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.

Pani dieta jak każdego człowieka powinna być zgodna z zasadami zdrowego odżywiania. Powinna więc Pani unikać tłuszczy nasyconych, produktów wysokoprzetworzonych, o wysokiej zawartości soli. Powinna Pani zwrócić szczególną uwagę na aktualną masę ciała (często insuliooporność jest wynikiem nadwagi) i dietę prowadzić w celu zmniejszenia lub utrzymania masy ciała unikając czynników mogących wywołać tycie. Oprócz tego musi Pani przestrzegać zasady żywieniowe związane z chorobą - a więc dieta powinna być pozbawiona źródeł cukru i produktów podobnych (np. syrop glukozowo-fruktozowy) i opierać się o produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jeżeli ma Pani wątpliwości co do diety najlepiej jest się skonsultować ze specjalistą, który pomoże dobrać najlepsze postępowanie dobrane do Pani potrzeb.

0

Przede wszystkim z diety należy wyeliminować węglowodany proste (cukier, słodycze, napoje słodzone, jogurty smakowe). Powodują one natychmiastowy wyrzut insuliny, co przy Pani insuliooporności tkanek może prowadzić do stanów hipoglikemicznych. Ważnym jest, aby w przeciwieństwie do zaleceń przy cukrzycy, bez objawów insulinooporności, w takich momentach nie sięgała Pani po cukierek lub słodki napój, ponieważ wyrzut insuliny będzie jeszcze większy i poziom cukru we krwi drastyczniej spadnie. Zalecamy spożywanie 4 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Unikamy podjadania. Warto spożywać warzywa w postaci surowej, wybierać pełnoziarniste produkty. Zalecamy wybór produktów o niskim indeksie oraz ładunku glikemicznym. Dietę najlepiej oprzeć na dobrej jakości białku (pochodzenia zwierzęcego - mięso, ryby, nabiał) oraz odpowiednich tłuszczach (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej kokosowy, ryby, nasiona) oraz węglowodanach złożonych. Jeżeli będzie miała Pani trudności w ułożeniu jadłospisu zachęcamy do konsultacji z dietetykiem z doświadczeniem klinicznym, który na pewno poprowadzi Pani terapię żywieniową, na podstawie wyników badań, zebranego wywiadu oraz analizy masy i składu ciała.

Poradnia Dobry dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty