Zapytaj lekarza

1 , 0 0 9 , 6 3 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta przy insulinooporności

Mam stwierdzona IO , propozycje w indeksie glikemicznym nie zawsze sa jasne ... Jedni zalecają chude mleko inni tluste . Tłuszcze zwierzęce niby zalecane , czyli smalec tez? Nie wiem czy tylkoam sie skupić na tym aby nie było cukrów a reszte jest mniej ważna np sery żółte zalecane Dziekuje za odpowiedz. Julita
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Pani dieta jak każdego człowieka powinna być zgodna z zasadami zdrowego odżywiania. Powinna więc Pani unikać tłuszczy nasyconych, produktów wysokoprzetworzonych, o wysokiej zawartości soli. Powinna Pani zwrócić szczególną uwagę na aktualną masę ciała (często insuliooporność jest wynikiem nadwagi) i dietę prowadzić w celu zmniejszenia lub utrzymania masy ciała unikając czynników mogących wywołać tycie. Oprócz tego musi Pani przestrzegać zasady żywieniowe związane z chorobą - a więc dieta powinna być pozbawiona źródeł cukru i produktów podobnych (np. syrop glukozowo-fruktozowy) i opierać się o produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jeżeli ma Pani wątpliwości co do diety najlepiej jest się skonsultować ze specjalistą, który pomoże dobrać najlepsze postępowanie dobrane do Pani potrzeb.

Specjalistka żywienia człowieka. Udziela porad dietetycznych.
umów wizytę 0

Przede wszystkim z diety należy wyeliminować węglowodany proste (cukier, słodycze, napoje słodzone, jogurty smakowe). Powodują one natychmiastowy wyrzut insuliny, co przy Pani insuliooporności tkanek może prowadzić do stanów hipoglikemicznych. Ważnym jest, aby w przeciwieństwie do zaleceń przy cukrzycy, bez objawów insulinooporności, w takich momentach nie sięgała Pani po cukierek lub słodki napój, ponieważ wyrzut insuliny będzie jeszcze większy i poziom cukru we krwi drastyczniej spadnie. Zalecamy spożywanie 4 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Unikamy podjadania. Warto spożywać warzywa w postaci surowej, wybierać pełnoziarniste produkty. Zalecamy wybór produktów o niskim indeksie oraz ładunku glikemicznym. Dietę najlepiej oprzeć na dobrej jakości białku (pochodzenia zwierzęcego - mięso, ryby, nabiał) oraz odpowiednich tłuszczach (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej kokosowy, ryby, nasiona) oraz węglowodanach złożonych. Jeżeli będzie miała Pani trudności w ułożeniu jadłospisu zachęcamy do konsultacji z dietetykiem z doświadczeniem klinicznym, który na pewno poprowadzi Pani terapię żywieniową, na podstawie wyników badań, zebranego wywiadu oraz analizy masy i składu ciała.

Poradnia Dobry dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

Absolwent dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety