Jak działa żołądek?

Najważniejsze w diecie powinno być wyeliminowanie cukru pod każdą postacią. Posiłki powinny być częste nawet do 6 w ciągu dnia w niewielkich ilościach. Dieta u pacjentów nowotworowych powinna obfitować w antyoksydanty, kwasy omega 3 wykazujące działanie naprawcze komórek. Czyli powinno spożywać się sporo warzyw, owoce również lecz w mniejszej ilości z uwagi na cukrzycę, ryby morskie. W diecie nie powinno zabraknąć produktów mlecznych takich jak maślanka, jogurt naturalny czy kefir bogatych w bakterie probiotyczne. Wszystko oczywiście zależy jak reaguje na nie przewód pokarmowy. W przypadku złej tolerancji produktu (nudności, wzdęcie brzucha, kruczenia, przelewania) można powtórzyć próbę po kilku dniach, zanim dany produkt zostanie wyeliminowany z diety.
Starać się aby dieta była urozmaicona i smaczna dla dziadka. Unikać produktów nasilających perystaltykę jelit –produktów bogatych w błonnik takich jak pełnoziarniste kasze (grube), pieczywo razowe czy dużych ilości surowych warzyw i owoców zwłaszcza gazotwórczych (kapusta, cebula, groch, szparagi, fasola, bob). Potrawy powinny być świeże, unikać smażenia i potraw bogato tłuszczowych.

0

Dzień dobry,

Pacjent zazwyczaj sam eliminuje produkty, które powodują u niego dolegliwości - biegunki, bóle brzucha.
Przede wszystkim należ stosować dietę łatwostrawną - http://portal.abczdrowie.pl/dieta-lekkostrawna, nalezy wyeliminować produkty ostre, gazowane, mocną kawę, herbatę, alkohol, produkty wysokoprzetworzone, z dużą ilością błonnika (np. grube kasze - gryczana, pęczak), grube makarony.
Dieta w nowotworach jelit powinna zawierać kwasy omega-3 - surowe oleje - lniany, oliwa z oliwek, świeżo przegotowane soki owocowe i warzywne - źródło polifenoli, słaba zielona herbata.
Korzystnie na jelita wpływają bakterie probiotyczne, które wstępują w jogurtach naturalnych (bez owoców), dziadek również powinien często jeść owsiankę - źródło rozpuszczalnego błonnika, działającego cuda w jelitach. Jeżeli wstąpią zaparcia podawać - 3-5 suszonych (rozmoczonych) śliwek.
Jeżeli u dziadka nie występują dolegliwości po mleku i jego przetworach nie jest konieczne ich wyeliminowanie.

0

Dzień dobry!
Na pierwszym miejscu proszę zwrócić uwagę na to by wykluczyć cukier z menu, i nie mam tu na myśli tylko ograniczenie białego cukru czy ukrytego pod postacią czekolady czy ciast. To oznacza też odsunięcie wszystkich słodkich i owocowych jogurtów, maślanek- zastąpić je kefirami naturalnymi, maślankami naturalnymi (dodatkowo produkty te bogate są w bakterie probiotyczne). Jedzenie powinno być jak najbardziej urozmaicone w antyoksydanty ( dużo warzyw, mniej owoców na zawarty w nich cukier), kwasy omega 3 (olej lniany, ryby morskie). Dieta przy nowotworach jelita grubego powinna być lekka i nie nasilać perystaltyki jelita, a co za tym idzie wyeliminować produkty takie jak kasze, pieczywo pełnoziarniste, które są „kopalnią” błonnika. Nie wskazane są też: kawa, herbata, alkohol, ostre przyprawy. Posiłki powinny być spożywane w równych odstępach co 2,5 godziny i w małych porcjach. Jeszcze ostatnia rada: proszę obserwować dziadka jak się czuje po jedzeniu, jak reaguje na dane potrawy.
Życzę zdrowia!
Ania Kuczkin

0

Witam Panią,
w przypadku takiego połączenia jak nowotwór jelita grubego i cukrzyca, musicie Państwa bardzo zwracać uwagę na to co dziadek je. W pierwszej kolejności należy skupić się na potrawach lekko strawnych, czyli takich które przygotowujemy w oparciu o gotowanie i parowanie. Wszystkie posiłki powinny być raczej ciepłymi i max 1 w zimnej postaci. Warzywa i owoce nie mogą być surowe, jedynie przetworzone termicznie i podawane ciepłe. Mleczne produkty w ograniczonej ilości i również ciepłe.
Życzę dużo zdrowia i pozdrawiam
Sylwia Beyer-Wygońska

0

Witam!
Dieta przy nowotworze jelita grubego powinna być lekkostrawna, ograniczyć należy błonnik, tłuszcze oraz węglowodany proste. Najlepiej podawać Dziadkowi białe serki, jogurt naturalny, warzywa gotowane zmiksowane, chude mięso gotowane, ryby, banany zwierające prebiotyk inulinę, która powoduje namnażanie i utrzymywanie prawidłowej flory bakteryjnej., pomidory. Pozdrawiam serdecznie

0

Witam serdecznie,
Dieta w chorobach nowotworowych powinna spełniać kilka ważnych funkcji: niedopuszczać do niedożywienia,poprawić przemianę materii,uaktywniać odporność oraz chronić narządy wewnętrzne narażone na uszkodzenie na skutek chemio- i radioterapii. Prawidłowe odżywianie odkwasi organizm, zregeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego, poprawi funkcjonowanie wątroby czy trzustki. Konkretna dieta uzależniona jest od stopnia zaawansowania procesu chorobowego.
Wspólne dla chorób nowotworowych są niektóre zalecenia tj:
- tuż po zabiegu chirurgicznym zaleca się dietę pooperacyjną,
- po upuszczeniu szpitala wskazana jest dieta łatwo strawna, niskotłuszczowa,
- w przypadku wyniszczenia organizmu posiłki powinny byc bogatsze w białko i bardziej energetyczne.Dobór produktów uzależniony jest od samopoczucia chorego oraz objawów choroby.

Ciężko mi tutaj okreslić jaką dietę powinien zastosować dziadek gdyż nie znam całej historii choroby. Proponowałabym zebrac dokumentację medyczną i udać się do dietetyka aby mógł dokładnie skomponować posiłki dla zaleceń w chorobie nowotworowej i cukrzycy.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty