Właściwości korzenia żeń-szeń
Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.
Zalecalibyśmy taki rozkład: 45% węglowodanów, 25% białka i 30% tłuszczów, przy czym skupiamy się na tłuszczach nienasyconych, ograniczając spożycie nasyconych. Należy z diety wyeliminować węglowodany proste (cukier, słodycze, napoje słodzone itd). Zalecamy spożywanie większej ilości warzyw i ryb, dobrego źródła kwasów omega-3. Zwiększona podaż błonnika pokarmowego (produkty zbożowe z pełnego przemiału, surowe warzywa i owoce, siemię lniane) również będzie obniżało poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo eliminujemy tłuste mięsa, produkty bogatego w cholesterol. Jeżeli miałaby Pani problem z połączeniem zaleceń zarówno na zwiększenie masy ciała i obniżenie cholesterolu zachęcamy do wizyty u dietetyka, który na podstawie wywiadu oraz wyników badań przygotuje odpowiednią terapię żywieniową. '
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Dieta dla chorych na reumatyzm i chorobę zwyrodnieniową – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta po wycięciu fragmentu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jedzenie i picie przy arytmii serca – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Podwyższony poziom cholesterolu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Produkty mleczne po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Co jeść, gdy mam wysoki cholesterol? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze