Dieta przy podwyższonym poziomie cukru

Mam podwyzszony cukier 119,0 (mg/dI) norma 70-99, jak mam wprowadzic diete by zmniejszyc poziom cukru? Z gory dziekuje za podanie mi co mam wycofac ze swojego menu zywieniowego.
KOBIETA, 67 LAT ponad rok temu

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Witam,

w cukrzycy bardzo ważne jest rozplanowanie posiłków tak, aby odstępy między nimi nie były dłuższe niż 3-4 godziny by nie dopuścić do znacznych skoków glukozy oraz by nie doprowadzić do hipoglikemii poposiłkowej. Bardzo ważny jest sposób przygotowywania potraw. Do dozwolonych technik kulinarnych należą: gotowanie, jednakże czas gotowania krótki, pieczenie w naczyniu żaroodpornym, duszenie bez obsmażania. Z jadłospisu należy wyeliminować:
• Produkty i potrawy smażone,
• Mięso czerwone: wieprzowina, wołowina
• Kiełbasy, niskogatunkowe wędliny
• Pieczywo cukiernicze
• Pieczywo białe
• Słodkie napoje gazowanie
• Kompoty
• Produkty panierowane
Słodycze (poza prewencją w stanach hipoglikemii)

Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
www.dietetyk-proporcja.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty