Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia
Musi Pani stosowac dietę o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych.Oznacza to konieczność ograniczania ilości produktów dostarczających tłuszczów zwierzęcych (masło, smalec, słonina) oraz stosowanie produktów odtłuszczonych. Dla uzyskania pożądanego stosunku kwasów tłuszczowych konieczne jest dodawanie do potraw różnych olejów roślinnych zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) . W celu zapewnienia odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych n-3 należy w jadłospisie uwzględnić tłuste ryby morskie 2-3 razy tygodniowo. Planując zastosowanie margaryn w jadłospisie, należy zadbać o to, by były one jak najwyższej jakości. Pozwala to mieć pewność, że dostarczają one minimalnej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych typu „trans". W diecie nie należy dostarczać więcej niż. 300mg cholesterolu dziennie. Ilość cholesterolu w diecie wpływa na ilość cholesterolu we krwi, choć w każdym organizmie inaczej. Szczególnie widoczne jest to u osób z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Produkty zalecane-mięsa chude: wołowina, cielęcina, kurczak, indyk (najlepiej mięso z piersi i bez skóry), chuda wieprzowina w ograniczonych ilościach, ryby wszystkie, ryby morskie tłuste (halibut, śledź, łosoś, makrela) przynajmniej 2 razy w tygodniu przygotowane bez dodatku tłuszczu, wędliny chude.
Jogurty naturalne, kefir , maślanka, białe sery.Wszystkie warzywa świeże i mrożone: na surowo, gotowane, najlepiej do każdego posiłku ze względu na zawartośc błonnika pokarmowego.Nie przetworzona produkty zbożowe, chleb razowy, kasze gryczana, pęczak, jęczmienna itd.Owoce świeże i mrożone. Proszę spożywac 4-5 posiłków dziennie o tych samych porach,
Witam serdecznie,
Bezwzględnie należy ograniczyć spożycie pokarmów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, czyli m.in. tłustych mięs, tłustego nabiału i gotowych wyrobów cukierniczych.
Proszę wybierać chude mięso, ryby morskie i produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Należy ograniczyć jedzenie potraw smażonych, chipsów oraz żywności typu fast food.
Prawidłowy poziom cholesterolu pomoże utrzymać błonnik, który zapobiega ponownemu wchłanianiu cholesterolu z jelita.
Ponadto należy spożywać pokarmy bogate w przeciwutleniacze, szczególnie owoce i warzywa.
Nieocenione jest także wzbogacenie diety w witaminy z grupy B: B6, B12 oraz kwas foliowy.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Wysoki poziom cholesterolu u 64-latki – odpowiada Ewa Kozłowska
- Żywienie przy wysokim cholesterolu, osteoporozie i zwyrodnieniu stawów – odpowiada Mgr inż. Katarzyna Łacina
- Czego unikać przy podwyższonym cholesterolu? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie owoce obniżają cholesterol? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Badanie cholesterolu u kobiety ważącej 44 kg – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta przy podwyższonym cholesterolu – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta dla serca - co jeść i jak dbać o swój układ krwionośny
Dieta dla serca to określony typ żywienia, którego
Dieta po zawale serca
Dieta po zawale serca powinna przede wszystkim wye