Dlaczego zwierzęta nie zatruwają się grzybami?

Na pewno ciężkostrawnego, tłustego, smazonego, wzdymającego, produktów mlecznych, niektórzy odczuwają dyskomfort po potrawach zawierających dużo błonnika, inni wprost przeciwnie muszą tego błonnika mieć w diecie jak najwięcej. Jednym szkodzi np. banan lub kapusta kwaszona innym inne produkty. Najlepiej dokładnie obserwować swój organizm i zwracać uwagę co się zjadło wczesniej, gdy jelita dają o sobie znać. Więcej o diecie przy tym schorzeniu przeczyta Pan tutaj: http://www.4slim.pl/porady-dietetyczne/39-porady-dietetyczne/58-zespo-jelita-nadwraliwego-a-dieta.html

0
Dr Agata Cezari Dietetyk, Wrocław
39 poziom zaufania

Witam,
Po pierwsze, nie wiem jaka postać tej choroby występuje u Pana, szczerze powiedziawszy, śmiem twierdzić, iż IBS to tylko dieta...w pierwszej kolejności odstawiamy mleko i produkty mleczne (laktoza) oraz gluten, czyli cztery podstawowe zboża; pszenica, żyto, jęczmień i owies oraz wszelką żywność przetworzoną (ze względu na dodatki chemiczne). Najlepiej by było stworzyć dla Pana indywidualną dietę opartą na produktach żywych, dopasowanych dla Pana na podstawie badań z krwi żylnej, pozwoliło by to wyciszyć wszelkie stany zapalne, stres i psychikę, która w tej chorobie ma wiodące znaczenie.
pozdrawiam i życzę sukcesów!

0

Witam,

Dieta w zespole jelita drażliwego powinna być łatwo strawna i w zależności od objawów ulega modyfikacji. W okresie biegunki należy ograniczyć podaż tłuszczu, błonnika i cukrów ulegających fermentacji w jelitach. W okresie zaparć antonicznych stosuje się dietę bogatoresztkową, obfitującą w błonnik pokarmowy. Zaś w zaparciach spastycznych, wówczas gdy występują skurcze oraz stany zapalne jelit należy stosować dietę łatwostrawną z ograniczeniem surowych warzyw i owoców. W diecie łatwo strawnej wyklucza się potrawy wzdymające, ciężkostrawne, pikantne, smażone i zasobne w nierozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego.

Pozdrawiam,

Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl

0

Witam,
przede wszystkim z diety należy wykluczyć te produkty, które u Pana powodują dolegliwości. Dieta w zespole jelita drażliwego zależy od postaci choroby (wyróżnia się postać biegunkową, zaparciową oraz mieszaną).
Jednak w każdym przypadku tej choroby z diety powinno się wykluczać pokarmy ciężkostrawne, ostro przyprawione oraz smażone.
Należy także zrezygnować z tłustych mięs, serów żółtych, ciast z masami na rzecz produktów z mniejszą zawartością tłuszczu (np. drób, chudy nabiał).
W przypadku zaparć należy zrezygnować ze spożywania ryżu, bananów, czekolady, kakao oraz z białego pieczywa. Zaleca się przynajmniej 1,5 litra płynów w ciągu dnia.
Natomiast, gdy występują biegunki ograniczeniu podlegają produkty bogate w błonnik pokarmowy (otręby, musli, ryż, kasze, pieczywo z pełnego przemiału). Wykluczyć należy także spożycie pokarmów zawierających cukry, które wzmagają procesy fermentacyjne w jelitach i bóle brzucha. Do produktów takich zalicza się: guma do żucia, słodziki sorbitolowe oraz soki owocowe ( jabłkowy, gruszkowy, winogronowy).
Dieta w zespole jelita drażliwego opiera się głównie na obserwacji swojego organizmu i wykluczaniu tych produktów, które wzmagają objawy choroby.
Pozdrawiam

0

Witam,
dieta w zespole jelita drażliwego zależy od objawów.W zależności od tego czy występują biegunki czy zaparcia, czy przemiennie stosuje się odpowiednią dietę. Również skład diety zależy od danej osoby, czy toleruje dany produkt i jak na niego reaguje.W przypadku biegunek stosuje się dietę ubogobłonnikową, czyli z ograniczeniem produktów pełnoziarnistych, warzywa i owoce obrane, gotowane i rozdrobnione, w przypadku zaparć odwrotnie, czyli dietę bogatobłonnikową.

0

Witam, moi poprzednicy opisali zasady diety przy jelicie drażliwym, które trochę się różnią w zależności od fazy: zaparć czy biegunek. Ja ze swej strony dodam tylko jeszcze, że być może powodem pana problemów mogą być nietolerancje pokarmowe (NP). Nietolerancje, to najprościej składniki pożywienia, które nie są prawidłowo przez organizm rozpoznawane i metabolizowane. Często nie wywołują gwałtownych reakcji, a raczej reakcje są odwleczone w czasie (ok kilku do kilkudziesięciu godzin), przez co trudno powiązać je ze zjedzonym pożywieniem.

Na rynku jest obecnie dostępny test do wykrywania nietolerancji, który można wykonać samem w domu (wynik po ok. 40 min). Zestaw do wykrywania nietolerancji pod nazwą Food Detective jest bardzo profesjonalnie opracowany przez firmę Cambridge Diagnostic, więc jego wykonanie samodzielne przeprowadzenie nie powinno być problemem. Zestaw bada nietolerancje na 59 najpopularniejszych alergenów. Można go nabyć przez Internet w cenie 300-400 zł np. na stronie www.twojsklepdietetyczny.pl .

0

Witam,
Rozpocząć należy od bardziej szczegółowej diagnostyki, tzn. ważne jest rozpoznanie postaci drażliwości jelit (postać biegunkowa, czy zaparciowa). Przy każdej z tych postaci postępowanie jest inne i wręcz diametralnie różne. Np. przy biegunkach należy unikać produktów zawierających błonnik, natomiast przy zaparciach błonnik jest jednym z najistotniejszych składników wpływających na poprawę wypróżnień. Jednak należy tu pamiętać również o dużej ilości płynów, ponieważ nadmiar błonnika bez odpowiedniej podaży wody może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego, czyli jeszcze bardziej zatkać, zaczopować. Dodatkowo ważne jest również aby wiedzieć, że są produkty, które eliminuje się przy każdej z postaci drażliwego jelita, m.in. nabiał.
Życzę powodzenia, ale i proponuję konsultację ze specjalistą, który pomoże w ustaleniu odpowiedniej diety
Pozdrawiam
Małgorzata Ledwoń

0

Rodzaj eliminowanych produktów uzależniony jest od postaci jelita drażliwego czy też dolegliwości, z którymi się Pan boryka.
Dodatkowo ważne jest czy przyjmuje Pan jakiekolwiek leki, czy dodatkowo choruje Pan na cokolwiek (alergie pokarmowe, zgaga itp.).
W okresie występowania biegunek należy stosować dietę łatwo strawną, niskotłuszczową, z ograniczeniem błonnika (szczególnie jego nierozpuszczalnej frakcji).Z diety należy wykluczyć pokarmy przyspieszające perystaltykę jelit, produkty zawierające cukry, kwaśne owoce, napoje i dania zimne, pikantne, słone, kawę, alkohol, napoje gazowane, warzywa i owoce wzdymające.
W postaci zaparciowej istotne jest rodzaj zaparć - w zaparciach atonicznych, stosuje się dietę bogatoresztkową obfitującą w błonnik pokarmowy, w zaparciach spastycznych, kiedy występują stany skurczowe oraz zapalne jelit, a także wzdęcia, obowiązuje dieta łatwo strawna z ograniczeniem błonnika w postaci surowej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty