Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
Witam! Pieczywo dostarcza węglowodanów, które są niezbędne w codziennym jadłospisie. Najlepiej wybierać pieczywo z mąki razowej. Takie pieczywo powinno być m.in. ciężkie i ciemne. Proszę uważać na pieczywo zabarwiane karmelem. To tylko imitacja pieczywa razowego. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam,
nie ma potrzeby, aby na diecie redukcyjnej rezygnować z pieczywa. Proszę wybierać produkty pełnoziarniste, czyli chleb razowy, najlepiej żytni razowy. Taki chleb może być z dodatkiem np. słonecznika. Chleb razowy powinien być ciemny, ale nie w kolorze karmelu i mieć popękaną skórkę. Chleb taki nie powinien być "puchaty" lecz zwarty. Nie powinien się kruszyć podczas krojenia. Polecam pieczywo kupowane poza halą hipermarketu. W Carrefour oraz Real znajdują się piekarnie sprzedające takie pieczywo.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaki chleb w diecie? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki chleb należy spożywać podczas diety? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Pieczywo Wasa na diecie a zdrowie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak wybrać dobry chleb w sklepie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
artykuły
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Mniej smalcu, więcej oliwy z oliwek. Jak zmieniło się nasze podejście do przyjemności z jedzenia?
Częściej sięgamy dziś po pieczywo pełnoziarnis