Dlaczego cukier po 2 godzinach od posiłku jest wyższy niż po 1 godzinie od posiłku?

Witam, mam pytanie. Od pewnego czasu zauważyłam, że poziom cukru po posiłku, po 1 godzinie jest w normie, a po 2 godzinach jest wyższy. Czym jest to spowodowane w cukrzycy ciążowej? Obecnie jestem w 36 tygodniu ciąży. Zazwyczaj dzieje się to po obiedzie lub podwieczorku, czy zależne to jest od ilości pokarmu? Czy zależne od ruchu, którego prawie nie mam? Przyjmuję insulinę i stosuję się do diety.

KOBIETA ponad rok temu

Jak zapobiec cukrzycy typu 1?

Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To obecnie choroba cywilizacyjna. Wyróżniamy kilka typów tego schorzenia. Czy wiesz, jak radzić sobie z cukrzycą typu 1? Sprawdź to.

Witam serdecznie!

Wszystkie wymienione elementy mają wpływ na poziom glikemii - skład i ilość spożytych produktów, podanie insuliny, aktywność fizyczna lub jej brak.

Ważne jest utrzymanie określonych wartości i częsta kontrola poziomów cukru (oznaczenia na glukometrze - na czczo 60-95 mg/dl; przed posiłkiem 60-105 mg/dl; godzinę po posiłku do 140mg/dl; dwie godziny po posiłku poniżej 120 mg/dl).

Jeżeli mimo stosowanej diety i terapii poziomy nie mieszczą się w określonych zakresach, proszę skonsultować się z lekarzem prowadzącym cukrzycę podczas ciąży, konieczna jest bowiem modyfikacja leczenia.

Życzę szczęśliwego rozwiązania:)

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty