Dlaczego cukier spada po jedzeniu?

Witam, od jakiegoś czasu źle się czuję i zasypiam po posiłku, bez względu na to, co zjem. Często też w czasie posiłku zaczyna mi się robić słabo i nie mam w ogóle siły. Dodam jeszcze, że ostatnio zaczęły się też problemy z pamięcią i drżenia kończyn. Ponieważ lekarz stwierdził, że sobie wymyślam, na własną rękę zrobiłam krzywą cukrową. Na czczo 83 (czyli OK), ale po 1 godzinie cukier spadł aż do 60, a po dwóch godzinach po podaniu glukozy wynosił 78.

KOBIETA ponad rok temu

Najlepszy lekarz dla osoby chorej na cukrzycę

Podejrzewasz lub wiesz, że cierpisz na cukrzycę? Czy wiesz, do kogo masz się udać? Obejrzyj filmik i dowiedz się, jaki lekarz jest najlepszy dla diabetyka.

Witam!

Wynik testu doustnego obciążenia glukozą jest prawidłowy - diagnostyczne są wartości stężeń glukozy na czczo i 2 godziny po wypiciu roztworu glukozy. Wykryty poziom glukozy 60 mg/dl rzeczywiście znajduje się na granicy normy dla hipoglikemii (niedocukrzenia), jednak Pani objawy nie są charakterystyczne dla tego stanu.

Osłabienie i senność po posiłku, jak również zgłaszane przez Panią drżenia kończyn i problemy z pamięcią, wymagają diagnostyki w kierunku zaburzeń elektrolitowych, hormonalnych, niedoborów witamin i składników mineralnych. Powinna Pani zostać zbadana przez lekarza, który zleci Pani wykonanie odpowiednich analiz.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty