Dlaczego mam powiększone i bolesne węzły chłonne?

Witam! Od około 2 miesięcy mam powiększone węzły chłonne, podżuchwowe. Prawa strona 26 mm, obok 24 mm, lewa strona 27 mm. Węzły zachowują kształt podłużny, zachowują budowę zatokową, nie tworzą pakietów. Obraz USG odpowiada najpewniej węzłom odczytowym. Tarczyca niepowiększona, ślinianki w porządku. Chciałbym dodać, iż węzły są bolesne, szczególnie po prawej stronie, tworząc widoczne napuchnięcie pod żuchwą. Ból nasila się, gdy przebywam przez chwilę w zimnie, np. pomieszczenie z klimatyzacją. Wszystko zaczęło się na początku maja, kiedy wziąłem antybiotyk na trwające i niedoleczone wcześniej dwutygodniowe przeziębienie (A***). Od tego czasu średnio co miesiąc choruję. W czerwcu na wymazie z gardła wykryto gronkowca złocistego, wzrost obfity (+++), dostałem kolejny antybiotyk (S***). Trzy badania krwi z ostatnich trzech miesięcy były bardzo dobre, bez odchyleń od normy, wraz z OB, poza powiększonym stanem PLT (418, 425, 412). Od miesiąca ciekawostka, którą jeszcze zauważyłem, jest biały nalot na języku, który raz gęstnieje, później rzednie, staje się bledszy, by znów się zagęścić, „złuszczyć” i zblednąć do postaci jasnobiałego nalotu. I tak już zaobserwowałem 3 cykle. W dniu wczorajszym zrobiłem badanie PCR infekcji grzybiczej - Candidas. Wyniki dopiero za 14 dni. Zęby nie bolą, ale plomby pamiętają jeszcze czasy sprzed 10 lat. Dodatkowo mam problem z przegrodą nosową i dość często łapałem zapalenie gardła. Bardzo proszę o pomoc.

MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam serdecznie,

węzły chłonne zazwyczaj powiększają się w odpowiedzi na toczący się w danej okolicy stan zapalny. Powiększone, bolesne węzły chłonne podżuchwowe wskazują na proces zapalny, który może dotyczyć przede wszystkim zębów żuchwy, ale także gardła.

Uważam, że powinien Pan zgłosić się do lekarza stomatologa. Ból zębów jest zazwyczaj objawem głębokiego ubytku odsłaniającego nerw, ale brak bólu nie oznacza, że zęby są zdrowe. Każdy ubytek w zębie to potencjalne źródło zakażenia i odczynu zapalnego.

Wskazana z pewnością jest także konsultacja u lekarza laryngologa. Problemy z przegrodą nosową często mogą powodować stany zapalne gardła i jamy ustnej (dochodzi do wysuszania śluzówki).
Obecność białego nalotu może wskazywać na wysuszenie śluzówki lub przerost flory grzybiczej, jeśli podczas kuracji antybiotykiem nie przyjmował Pan preparatów osłonowych - typu Trilac lub Lakcid.

Oprócz konsultacji wyżej wymienionych proponuję płukanie jamy ustnej roztworem wody utlenionej (1 łyżka wody utlenionej na szklankę wody przegotowanej) co najmniej 2 razy dziennie. Gardło można nawilżać także preparatem Glossal (dostępny bez recepty).

Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty