Zapytaj lekarza

1 , 0 2 0 , 2 6 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dlaczego mam wstręt do mięsa?

Od zawsze miałam wstręt do mięsa. Bardzo mi smakuje ale nie mogę go jeść bo chce mi sie wymiotować. Nie zjem żadnego miesa ani wędliny, w której jest choć kawałek tłustego, czerwonego lub jakas żyłka. Jem tylko polędwice z której muszę odkrajać wszystko co mi sie nie podoba, mielone ale takie malutkie i płaskie że moje koleżanki mówią że to same przyprawy usmazone na patelni a nie mielone i jeszcze kaszanke ale tylko mocno zesmarzona. Schabowego nie jem bo jestem przekonana że gdzieś na jego brzegach może byc to białe i mam taką obsesje od dziecka. Kiedyś rodzice zmuszali mnie do jedzenia schabowego czy jakichś takich ale to mi sie zwracało, płakałam, wypluwałam, podrzucałam innym na talerz po kryjomu bo nie mogłam tego zjesc ale szybko zaprzestali zmuszania mnie do tego bo nie przynosiło efektów. O takich rzeczach jak baleron, salceson, żeberka, wątróbka wole nawet nie myśleć. Nie jestem w stanie dotykać mięsa przez co nie mogę nawet pokroić kotom ścinek z wedlin, które im kupuje bo bardzo lubią. Obawiam sie że nigdy nie będę w stanie zrobić moim dzieciom mięsa na obiad bo sie brzydze. Narazie mi to nie przeszkadza, po prostu nie jem ale bardzo chciałabym sie dowiedzieć skąd takie obrzydzenie do mięsa w moim przypadku. Dodam jeszcze że mam grupę krwi 0 a mięso, o ile jestem w stanie je przełknąć, trawie dobrze i myślę że to jest raczej zakodowane jakoś w mojej psychice tylko nie wiem dlaczego i co może byc tego przyczyną.
KOBIETA, 19 LAT 9 miesięcy temu

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane

Szanowna Pani, jedną z przyczyn może być to, że była Pani zmuszana do jedzenia mięsa w dzieciństwie. Niechęć jedzenia mięsa mogła aktywizować wstręt (awersję), jest to emocja uwarunkowana biologicznie, na bazie warunkowania klasycznego (bodziec - reakcja) lub sprawczego (instrumentalne), organizm uwarunkowuje się na różne nieprzyjemne sytuacje (bodźce) określoną reakcją. Awersja do mięsa może być reakcją powodującą pozytywne konsekwencje, np. rodzice nie zmuszają dziecka do jedzenia tego produktu, triumf. Warunkowanie klasyczne uczy nas tego, co z czym współwystępuje, natomiast warunkowanie instrumentalne pozwala wyegzekwować - osiągnąć cel, uczymy się tego, co zrobić aby uzyskać zamierzony efekt. Organizm dąży do homeostazy, radzi sobie na różne sposoby. Pozdrawiam serdecznie

umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy