Dlaczego pojawiają się u mnie dziwne objawy po wypiciu piwa?

Witam. Od pewnego czasu cierpię okresowo na anemię. Okresowo, bo nawet robiłem sobie badania krwi i bywa tak, że przez pół roku jest wszystko ok, a potem coraz gorzej się czuję i pojawia się anemia, czasami nawet bardzo silna. Pewnego dnia zauważyłem, że jak wypiję parę piw (powyżej 2 litr.) to na drugi dzień nawet dostaję wymiotów, drętwieją mi palce, silny pot, mam wrażenie niedotlenienia. Ostatnio zdarzyło się, że przez dwa tyg prawie codziennie piłem po 2-3 piwa i bardzo osłabłem, czuję że anemia się bardzo nasiliła. Dużo szukałem w internecie, odwiedzałem kilku lekarzy, ale wszyscy z niepohamowanym uśmiechem reagowali na to co ode mnie słyszeli. Najbardziej ciekawe jest to, że potrafię wypić 0,5l wódki i nigdy nie mam tak silnych objawów jak po 4 piwach, nawet nie potrafię się tak mocno upić wódką jak piwem. Bardzo proszę o jakąś informację w jakim kierunku robić badania. Mam pomysł, by zrobić sobie 3 badania krwi podrząd, przed piwem, w czasie picia piwa i na drugi dzień. Jestem zmuszony do ciągłego łykania preparatów żelazowych , a z piwa raczej nie zrezygnuję bo je lubię. Serdecznie proszę o jakąś pomoc. Mam ok 30 lat, 82kg wagi ciała. 183cm wzrostu.    
ponad rok temu

Odkryto nowe grupy krwi

Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Niedokrwistość, potocznie nazywana anemią (łac. anaemia) jest to zespół objawów chorobowych, który polega na stwierdzeniu niższych od normy wartości hemoglobiny, erytrocytów i ich następstw.
Wyróżnia się niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny, niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.
Niedokrwistość pokrwotoczna, jak sama nazwa wskazuje, spowodowana jest utratą krwi. Wśród przyczyn różnorodnych typów niedokrwistości znajdują się: deficyt witamin (szczególnie B12 i kwasu foliowego) i żelaza, uwarunkowania genetyczne, uboczne efekty działania leków, przebyte choroby i urazy.
Główne objawy niedokrwistości to: bladość skóry, bladość spojówek oka, zmniejszona sprawność ruchowa, zadyszka po wysiłku, senność, apatia, szum w uszach, mroczki, płytki oddech, kłopoty z koncentracją i pamięcią, omdlenia, stany podgorączkowe, bóle w okolicy serca, uczucie zimna, depresja. Objawy charakterystyczne dla anemii spowodowanej niedoborem żelaza to: łamliwość włosów i paznokci, zmiany na błonie śluzowej języka, gardła, zajady, wysuszenie skóry.

Anemię diagnozuje się na podstawie badań krwi dostarczających informacji o poziomie czerwonych krwinek i hemoglobiny. Skuteczne leczenie wymaga określenia przyczyn schorzenia, ustala się je na podstawie analizy karty chorobowej, wywiadu z pacjentem i innych badań krwi.

Leczenie jest zależne od rodzaju anemii, jeśli jest ona wynikiem innego schorzenia, należy skupić się na wyleczeniu choroby podstawowej. Konieczne jest wyleczenie źródła krwawienia, gdy ono stanowi powód niedokrwistości (usunięcie polipa jelita grubego, leczenie choroby wrzodowej). Terapeutyczne przedsięwzięcia obejmują także modyfikację diety, suplementację składników odżywczych i witamin. Stosowane są preparaty zawierające żelazo.

Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza stanowi 80% chorób tego rodzaju, nierzadko anemia pojawia się w wyniku stosowania niewłaściwej diety. Doskonałym źródłem żelaza dobrze przyswajalnego przez nasz organizm są chude mięso i wędliny, a także wątroba. Wchłanianie żelaza zwiększa witamina C, duża jej ilość znajdziemy w: papryce, natce pietruszki, brokułach, pomidorach, truskawkach, cytrusach, czarnej porzeczce.

Produkty o średniej zawartości żelaza to: drób, mięso, kasze, warzywa, o dużej zawartości zaś: podroby, warzywa strączkowe.

Zachęcamy do zadawania innych pytań, na które z przyjemnością odpowiemy.

Z wyrazami szacunku,
Zespół redakcyjny abcZdrowie.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty