Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia
Zapraszam do przeczytania mojego artykułu na temat olejów. Przynajmniej częściowo znajdzie Pan tam odpowiedzi na swoje pytania.
https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/olej-na-zimno-czy-na-goraco/
Rafinacja jest procesem stosowanym w celu oddzielenia od oleju składników, które rozkładają się na toksyczne i rakotwórcze związki w temperaturze normalnie stosowanej do smażenia. Dlatego jest ona niezbędna. Proces rafinacji tłuszczu jest dość złożony - a ponieważ odbywa się pod innym cisnieniem niż atmosferyczne jest również zupłenie nieporównywalny do podgrzewania tłuszczu w warunkach domowych. Prowadzone były liczne badania na temat wpływu rafinacji na jakość i stabilność olejów - i właśnie w opraciu o wnioski z tych badań zaleca się smażenie na olejach rafinowanych. Jest ono dużo bezpieczniejsze w skutkach dla spożywających smażone potrawy, a także dla wdychających opary wydzielające się w czasie smażenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie oleje są zdrowe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Olej rzepakowy a zawartość tłuszczów trans – odpowiada Piotr Pilarski
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być
Czy olej palmowy powoduje raka?
Olej palmowy był obiektem kontrowersji już od wiel
Olej z awokado - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Olej z awokado może być wykorzystywany zarówno do