Zapytaj lekarza

1 , 0 1 8 , 6 1 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dlaczego włosy bardzo wypadają?

Witam. Od listopada 2017 zauważyłam, że mam problem z wypadającymi włosami (myślałam, że jest on związany z porą roku). Niestety problem nie zniknął. Po miesiącach suplementacji, używania kosmetyków do wypadających włosów, wizyt u lekarzy, nie udało mi się zmniejszyć wypadania włosów a także znaleźć przyczyny. Czuje i widzę, iż moje włosy bardzo się przerzedziły - zawsze miałam ładne, gęste, puszące sie włosy. Teraz są delikatne, rzadsze, i wypadają nawet jak lekko przejadę dłonią po włosach. Wyniki wizyt u lekarzy są następujące: Endokrynolog (zlecone badania): - Ferrytyna -43,9 (norma 10-291) - Folikulotropina - 7,51 (norma 2,5-10,2) - Luteotropina - 6,90 (norma 1,9-12,5) - Progesteron - 0,63 (norma 0,15-1,4) - Prolaktyna - 19,48 (norma 2,8-29,3) - Testosteron - 69,89 (norma 14-76) - Estradiol - 22,51 (norma 19,5-144,2) - Androstendion - 3,65 (norma 0,3-3,3) lekko podwyższony - DHEA-S - 287,5 (norma25,9-460,2) - Żelazo - 101 (norma 33-193) - SHGB - 39,3 (norma 10,8-180) - TSH - 0,950 (norma 0,270-4,200) - FT4 - 1,04 (norma 0,93-1,70) - OB - 5 (norma 1-15) Podstawowe badania krwi w normie Po badaniach hormonalnych zostałam skierowana do ginekologa, ponieważ wg endokrynologa lekko podwyższony poziom androstendionu może mieć wpływ na wypadanie włosów (zalecono mi roczną antykoncepcję w celu zablokowania hormonu). Ginekolog był innego zdania mówiąc, iż przy tak lekko podwyższonym hormonie nie można mówić by był on przyczyną. Byłam również u dermatologa, jednak nie uzyskałam od niego żadnych konkretnych informacji i przypisał mi tylko loxon 2% (wstrzymałam się z zakupem). Nie sądze by mój sposób odżywiania miał wpływ na stan moich włosów, ponieważ się nie zmienił. Nie przyjmuje również stale żadnych leków. Proszę o pomoc, ponieważ jestem już zmęczona walką z wypadającymi włosami.
KOBIETA, 23 LAT 3 miesiące temu
Lek. Aleksandra Witkowska
79 poziom zaufania

Poziom androstendionu jest podwyższony niewiele ponad normę, nie jest on raczej przyczyną problemu. Proponowałabym pójść do trychologa

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy