Długotrwały niedobór żelaza a anemia

corka ma 32 lata i od dluzszego czasu ma niedobor zelaza. Nie ma obfitych miesiaczek, nie jest w ciazy ani nie miala innego rodzaju utraty krwi. Niestety jada bardzi male ilosci miesa, bo go nie lubi. Lubi ziemniaki i warzywa. Z tego co czytalam to jedna durza papryka dziennie powinna zaspokoic zapotrzebowanie na zelazo i witamine c. Dlatego sadze, ze nie jest to u niej kwestia diety a moze zlego wchlaniania zelaza. czy to moze byc inna choroba niz anemia? lekarz przepisal kwas foliowy.
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Jak odżywiać się w czasie ciąży?

Dzień dobry!

Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek).

Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.

Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty