Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Witam,
tego typu jadłospis ze względu na niedobór niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może prowadzić do poważnych zaburzeń hormonalnych.
Proszę jak najszybciej zasięgnąć informacji i prawidłowo zbilansowanym jadłospisie (np. na stronie internetowej Instytutu Żywności i Żywienia) i zacząć go stosować.
Pozdrawiam,
Dieta oparta tylko i wyłącznie na owocach jest bardzo nieodpowiednia, szczególnie dla osoby w tak młodym wieku. Pani organizm wciąż się rozwija, potrzebuję energii i wszystkich składników odżywczych. Aby organizm funkcjonował prawidłowo należy dostarczać węglowodany, białka i tłuszcze. Dieta powinna być zbilansowana i zapewniać odpowiednią podaż energii. Tłuszcze w diecie są niezbędne, pełnią bardzo dużo funkcji w naszym organizmie. Są m.in. budulcem błon komórkowych, są prekursorami hormonów tkankowych, są rozpuszczalnikiem dla witamin takich jak A, D, E, K. Tak samo cukry, bez nich organizm nie ma możliwości prawidłowo funkcjonować. Jednym z organów, który potrzebuje cukrów, jest przede wszystkim mózg. Jego działanie uzależnione jest od glukozy. Dodatkowo zbyt niska podaż cukrów może doprowadzić do kwasicy organizmu. Pani dieta ma stanowczo za niską kaloryczność. Stąd też ciągłe zmęczenie. Stosowanie takich restrykcyjnych diet niesie za sobą wiele konsekwencji. Istnieje także możliwość wystąpienia efektu jojo. Odpowiednio dobrana terapia żywieniowa nie powinna wywoływać ciągłych napadów głodu. Najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka, który podpowie Pani, jak bezpiecznie rozszerzyć dietę, żeby uniknąć efektu jojo.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam Panią,
Zbyt niski poziom cukru i tłuszczu w diecie, źle zbilansowana dieta która nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych może nieść za sobą bardzo negatywne skutki zdrowotne między innymi zaburzenia hormonalne, anemię, osłabienie, omdlenia itp. Najlepiej skonsultować się z dietetykiem i dobrać jadłospis dostosowany do Pani dziennego zapotrzebowania energetycznego.
. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie omletów a waga – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Zbilansowany jadłospis przy diecie 1500 kalorii – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ile schudnę na 10-dniowej diecie po 450-550 kcal? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Rozłożenie węglowodanów na diecie 1500 kalorii – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Co mam zrobić, żeby waga znowu spadała? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Jadłospis dla 18-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zdrowe odżywianie a utrata wagi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Zastąpienie wołowiny mięsem wieprzowym w diecie kopenhaskiej – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Dlaczego organizm domaga się czegoś słodkiego? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy jedzenie tylko płatków owsianych z kefirem, jogurtem, maślanką, świeżymi owocami i śliwkami może wpłynąć na schudniecie? – odpowiada Mgr Joanna Penza
artykuły
Zdrowe jedzenie dla cukrzyków
Jedzenie dla cukrzyków jest niezwykle ważnym aspek
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Fosfor - jakie pełni funkcje w organizmie i w jakich produktach go znajdziemy?
Fosfor to pierwiastek, który odpowiada za wiele fu