Do ilu jednostek można zwiększać podawanie insuliny? Czy można prosić o podanie przykładu dziennego jadłospisu?

Moja 80-letnia mama choruje na cukrzycę około 20 lat, a od 8 lat jest na insulinie. Do stycznia tego roku dawaliśmy sobie radę z utrzymaniem w miarę wyrównanej glikemii. W styczniu mama zachorowała - lekki stan zapalny oraz stan osłabienia i podgorączkowy. Lekarz zlecił kurację antybiotykową doustną słabszą, na wizycie kontrolnej następny antybiotyk (mocniejszy), też doustny. Mimo zażywanych antybiotyków i innych leków pomocniczych mama czuła się bardzo osłabiona, odczuwała brak apetytu i chudła, a poziom cukru zaczął skakać - na czczo 100-200 mg/dl, a 2 godz. po posiłku 160-280.

Na trzeciej wizycie lekarz zlecił wykonanie badań: RTG klatki piersiowej - wynik b.z., morfologię krwi - poza hemoglobiną 10,5 g/dl pozostałe wartości były w normie, OB - 115 mm/1 h, żelazo - 20 ug/dl, analiza moczu - b.z., a następnie zapisał jeszcze antybiotyk w zastrzykach, żelazo i witaminy oraz specyfik przeciwbólowy i przeciwzapalny. W czasie tej kuracji antybiotykowej, tj. od 25 lutego do 12 marca br., oraz po zwiększeniu przez diabetologa wstrzykiwanych jednostek insuliny o 4 do 24 i 22, glikemia na czczo wynosiła od 65 do 96 mg/dl, zaś 2 godz. po posiłku 112-175 mg/dl, natomiast w nocy dochodziło do niedocukrzenia. Wizyta kontrolna, następne badania, które wykazują spadek Hb do 9,8 g/dl, OB wzrasta do 145, a PLT do 456 tys./mm3.

Po tych wynikach mama dostaje skierowanie do szpitala celem przeprowadzenia szczegółowych badań. Po 2-tygodniowym pobycie w szpitalu nie stwierdzono właściwie, co jest przyczyną takiego stanu chorobowego. A glikemia osiąga na czczo średnio 140, 2 godz. po jedzeniu koło 300, a wieczorem nawet 350. Diabetolog zlecił powrót do poprzedniej insuliny, ale bez efektu. W tej sytuacji mama musiałaby nic nie jeść. Zagubiłyśmy się już w diecie. Czy można jeszcze podwyższać dawkowanie insuliny? Prosiłabym o podanie, jeżeli to możliwe, przykładowego dziennego jadłospisu. Mama waży ok. 65 kg przy wzroście 162 cm. Bardzo proszę o pomoc. Serdecznie pozdrawiam.

ponad rok temu

Jak wybrać odpowiedni glukometr?

Glukometr to narzędzie do mierzenia poziomu cukru we krwi. Jak wybrać ten najlepszy? Obejrzyj filmik i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Lek. Izabela Brym
60 poziom zaufania

Witam.

Insulinę podaje się w dawkach dostosowanych do chorego. Jeśli pacjent wymaga ich zwiększenia, robi się to.

W przypadku Pani mamy problemy z unormowaniem cukrów wynikają z obecności nasilonego stanu zapalnego. Jedynym sensownym postępowaniem w takiej sytuacji jest ustalenie jego przyczyny i podjęcie leczenia. W innym wypadku cukry będą się chwiały.

0

Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty