Właściwości korzenia żeń-szeń
Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.
Witam, jajka straszą nas cholesterolem, bo zjedzenie dwóch sztuk przekracza już zalecaną normę na spożycie cholestrolu na dzień. Jednak jeżeli nie ma żadnych zaburzeń ze strony gospodarki lipidowej można je spożywać codziennie (np. 7 jaj tygodniowo). Jedno jajko to ok. 70 kcal
Dzień dobry, podstawa to zachować zdrowy umiar, tak jak we wszystkim co jemy.
1 jajo dostarcza ok. 60kcal ( zależnie od wielkości ;) i jest źródłem cennych dla zdrowia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, beta-karotenu oraz minerałów głównie żelaza, fosforu i fluoru tak więc chronią przed niedokrwistością i wspomagają pracę mózgu. Warto jednak pamiętać, że jedno jajo zawiera ok. 300 miligramów cholesterolu, czyli pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten związek. Reasumując 2-3 jaja zjedzone na tydzień - będą OK.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
- Dieta niskotłuszczowa a spożywanie jajek – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy jaja można jeść w dowolnych ilościach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy zdrowo jest jeść codzień jajecznicę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Skutki nadmiernego spożywania jaj – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Kolacja z jajek a wpływ na zdrowie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy picie surowych jajek szkodzi? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Ile kalorii ma avocado? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Dozwolona dzienna ilość spożywania suszonych owoców morwy – odpowiada Urszula Forenc