Kobieta , 20 lat Witam serdecznie . Od lat walcze zeby pryztyc i nic . Mam prawie 20 lat , waze 50 kg roznie raz 52 a raz spada nawet do 48 kg a moj wzrost 165 cm . Jestem jak chodzący trup . Co mam zrobić zeby przytyc ??
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie,

Na początku zalecam koniecznie zrobić badania np na cukier oraz nadczynność tarczycy. Jeżeli z badań wyjdzie w wszystko w porządku należałoby szukać przyczyny w diecie. Powinna Pani skupić się nad tym co zjada a nie tylko ile. Często spożywamy jedzenie niezdrowe, złej jakości, wysokokaloryczne ale tak naprawdę pozbawione ważnych składników odżywczych. W ten sposób wcale nie odżywiamy swego organizmu. Należy również spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 2 godziny przed snem. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Powinno się pić wodę mineralną, a także soki owocowe, soki owocowo-warzywne oraz warzywne (najlepiej świeżo wyciskane). Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Dziennie należy spożywać nie mniej niż 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, jako dodatek do potraw. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Posiłki należy spożywać powoli i starannie przeżuwać każdy kęs. Należy unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Należy zadbać o odpowiednią dawkę snu min. 7 godzin. Przed snem można wypić melisę lub szklankę ciepłej wody z miodem.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację dietetyczną lub zachęcam do kontaktu tel
506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta z warzyw

Dieta z warzyw

Dieta warzywna potocznie jest nazywana dietą jarzynową. Może być stosowana przez wszystkich zdrowych ludzi, z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących, a także osób poniżej 15 roku życia. Jest często wykorzystywana ze względu na swoją prostotę i łatwość...

Dieta dla kobiet

Dieta w biurze

Dieta w biurze

Dieta w biurze to specjalnie dobrana dieta dla osób spędzających dużo czasu za firmowym biurkiem. Osoby takie wykazują małą aktywność fizyczną oraz często nieprawidłowo odżywiają się. Cierpi na tym ich organizm. Często występują niedobory witamin, awitaminozy...

Dieta antyrakowa - przepisy

Dieta zasadowa - zasady, produkty żywnościowe

Dieta zasadowa jest bezpieczna i dobra dla organizmu. Zapobiega groźnemu dla zdrowia zakwaszeniu organizmu. Produkty alkaliczne powinny na dobre zagościć w naszej codziennej diecie. Jakie to produkty i jaki jest ich wpływ na nasz organizm? Żywność zasadowa...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

5 doskonałych powodów, by jeść owsiankę

5 doskonałych powodów, by jeść owsiankę

Owsianka zaspokaja głód na długo Ugotowane płatki owsiane zawierają dużo błonnika, dzięki któremu czujemy się dłużej nasyceni. Błonnik pozytywnie wpływa na kondycję układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i ułatwia trawienie. Filiżanka owsianki zawiera...

Żelazo - rola, źródła, niedobór, nadmiar, ciąża

Niedobór żelaza

Niedobór żelaza

Żelazo jest mikroelementem wchodzącym w skład hemoglobiny, białka występującego w krwinkach czerwonych. Hemoglobina posiada zdolność wiązania i transportu gazów oddechowych - tlenu, dwutlenku węgla oraz czadu. Niedobór żelaza jest przyczyną występowania...

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu

Błonnik w diecie

Błonnik pokarmowy to kilka substancji pochodzących ze ścian komórkowych roślin, które nie ulegają w naszym organizmie strawieniu. Jego dobroczynne właściwości uwydatniają się przede wszystkim w usprawnieniu przewodu pokarmowego. Błonnik korzystnie wpływa...

Odchudzanie dla każdego

Dieta 8-godzinna - czym jest, skutki, zalety, przeciwwskazania

Dieta 8-godzinna - czym jest, skutki, zalety, przeciwwskazania

Wielu z nas już teraz zastanawia się, na jaką dietę przejść w nowym roku. I właśnie dlatego postanowiliśmy sprawdzić, na czym polega dieta 8-godzinna, o której coraz częściej słyszymy. Według jej autorów, Davida Zinczenko i Petera Moore'a, dostosowanie...

Środki wspomagające odchudzanie

Błonnik a odchudzanie

Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe, to substancja roślinna, która nie jest trawiona ani wchłaniana w przewodzie pokarmowym człowieka. Z tego powodu przez długi czas błonnik był uważany za substancję nie mającą większego znaczenia dla funkcjonowania...

Zioła i przyprawy

Ocet - rodzaje, zastosowanie

Ocet jest cierpki w smaku, a jest to spowodowane bardzo dużym stężeniem kwasu octowego. Kwas octowy powstaje w wyniku fermentacji, która jest wynikiem działania bakterii. Ocet jest kojarzony z zastosowaniem w kuchni, ale jeszcze mało osób zdaje sobie...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

Zielone smakołyki Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią korzystne właściwości zdrowej żywności. Okazuje się jednak, że to zielone warzywo nie jest największym źródłem witamin i składników...