Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!
Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.
Witam. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne jest indywidualne dla każdego z nas i zależy m.in. od płci, wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Przyjmuje się, że dziewczynki w wieku 13 lat powinny spożywać około 2100 kcal/ dzień przy niskiej aktywności fizycznej i 2800 kcal/ dzień przy wysokiej aktywności fizycznej. Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży. 1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym). 2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja). 3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry. 4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia. 5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło. 6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek. 7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody). 8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie. 9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii. 10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone. 11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”. 12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”. 13. Zdrowie osoby dorosłej w dużym stopniu zależy od prawidłowego rozwoju fizycznego w dzieciństwie, dlatego zadbaj o aktywność fizyczną swojego dziecka. Zapraszam również na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Ważne by z diety wychodzić stopniowo, należy zwiększać kaloryczność około 100kcal tygodniowo. Nie wiem na jakiej diecie była Pani córka, mam nadzieję że nie była to dieta zbyt niskokaloryczna ponieważ takie mogą kończyć się efektem jojo. Według obliczeń aby utrzymać wagę (zakładając umiarkowaną aktywność fizyczną) córka powinna zjadać około 2100kcal w tym rozkład składników odżywczych powinien być następujący: węglowodany 55%, białko 15%, tłuszcze 30%. Nie skupia się Pani jedynie na kaloriach które spożywa córka a raczej na zdrowych nawykach żywieniowych i odpowiedniej ilości wypijanych płynów w ciągu dnia(głównie czystej wody mineralnej)
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Duża waga u 12-latki – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta odchudzająca a owoce – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta odchudzająca dla 11-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 13-latki o wzroście 160 cm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co ile godzin powinnam spożywać posiłki? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zdrowe odchudzanie 14-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile kalorii jeść i w jakich porcjach? – odpowiada Lek. Marta Hat
- Dieta dla 12-letniej córki – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Dobór diety dla 9-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie suplementy diety dla 12-latka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Antykoncepcja a tycie - jak to naprawdę jest?
Tabletki antykoncepcyjne chronią przed niechcianą
Sok w diecie młodych Polaków. Ekspert rozwiewa popularne mity
Jak wygląda dieta młodych Polaków? Po jakie produk
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni