Gazy i zaparcia na diecie zbilansowanej

Witam, jestem obecnie na diecie zbilansowanej( a przynajmniej tak mi sie wydaje) B-18-20% ww-ok.55% T-ok.25-27%. Na poczatku bylo wszystko ok ale juz po tyg dostalem gazow i zaparcia. Nie wiem czemu, czy to z powodu 300 g miesa czy 300 g ryzu jaki spozywam czy to przez tluszcze(glownie oliwa z oliwek i olej ryzowy) jem rano platki owsiane 100g + zurawina i orzechy, a dalej ryz z kura i warzywami a na kolacje twarog polt. oliwa z oliwek i troche warzyw. z gory bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Mięso ekologiczne

Jeżeli dieta taka jest dla Pana zmianą problemy gastryczne są zupełnie naturalne i po kilku dniach powinny przejść. Jeżeli dotychczas nie stosował Pan diety o tak wysokiej podaży błonnika pokarmowego - zapewne nie dostarcza Pan wystarczającej do tego ilości płynów i błonnik zamiast wspierać perystaltykę jeli działa jak suchy balast. Proszę spróbować z większą ilością wody - i sprawdzić czy nie ma poprawy.

0
Dr Krystyna PogoĹ
Dr Krystyna PogoĹ

Witam,

zbyt mało danych do właściwej analizy Pana diety.

Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty