Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Nietolerancja pokarmowa – Nietolerancja pokarmowa objawia się nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną po spożyciu danego produktu. Układ odpornościowy osoby uczulonej wytwarza przeciwciała, by "zwalczyć" alergen.
  • Mleko – Mleko to w wielu kulturach podstawa żywienia, w szczególności dzieci. Ostatnio jednak właściwości mleka wzbudzają wiele kontrowersji. Sugeruje się, że mleko krowie nie powinno być spożywane przez dorosłych, między innymi ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Probiotyki

Bakterie probiotyczne w jogurtach

Bakterie probiotyczne znajdują się tylko w jogurtach probiotycznych. Żywe kultury bakterii z jogurtu probiotycznego muszą być w stanie przetrwać transport przez cały układ pokarmowy aż do jelit. W zwykłych jogurtach takich bakterii nie ma... Działanie...

Antybiotyk - działanie, rodzaje, działania niepożądane, stosowanie

Probiotyki i prebiotyki

W żywności występują naturalne substancje posiadające zdolność stymulacji rozwoju organizmów probiotycznych. Są to tzw. prebiotyki. Są to odporne na działanie enzymów trawiennych składniki pokarmowe, korzystnie oddziałujące na organizm człowieka. Stanowią...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie potrafi prawidłowo przetwarzać laktozy - naturalnego cukru znajdującego się w mleku i nabiale. Jeżeli laktoza nie ulegnie rozkładowi podczas procesów trawiennych i przemieszcza się do jelita grubego, może...

Produkty żywnościowe

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Mleko roślinne Różne rodzaje mleka roślinnego w szybkim tempie zyskują popularność. Piją je nie tylko osoby z nietolerancją laktozy, weganie, ale również wszyscy ci, którzy nie przepadają za zwykłym, krowim mlekiem. Na sklepowych półkach pojawia się coraz...

Nabiał

Objawy, które mogą świadczyć o nietolerancji laktozy

Objawy, które mogą świadczyć o nietolerancji laktozy

Jakie są symptomy nietolerancji laktozy? Nietolerancja laktozy jest dziś jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Dochodzi do niej, kiedy w organizmie brakuje laktazy - enzymu, który ją rozkłada. Dlatego jeżeli po spożyciu mleka czy jogurtu czujesz...

Choroby i dolegliwości

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele osób z nadwrażliwością na gluten nie potrafi odróżnić produktów bezglutenowych od tych go zawierających, nawet po ich spożyciu. Czy to oznacza, że nietolerancja na gluten to mit? Wszystko, byle bez glutenu Nie...

Produkty żywnościowe

Soja

Soja

Soja - jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie wciąż kryje w sobie wiele nieodkrytych, prozdrowotnych tajemnic. Znana od tysiącleci, nie bez powodu jest nazywana „królową wszystkich roślin" czy „żółtym klejnotem". Jest głównym składnikiem...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergia pokarmowa niemowląt

Alergia pokarmowa to schorzenie, która dotyka 3-5% dzieci. Największe ryzyko wystąpienia uczulenia na pokarm występuje u dzieci poniżej drugiego roku - zjawisko to jest spowodowane między innymi brakiem dojrzałości układu odpornościowego maluchów. U większości...

Probiotyki

Probiotyki - dobroczynne mikroorganizmy w naszej diecie

W ostatnich latach zdecydowanie wzrosło zainteresowanie żywnością, która poza funkcją odżywczą wywiera również korzystny efekt na zdrowie człowieka, zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu ściśle określonych schorzeń. Składnikiem takiej żywności z całą...