Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Reakcja trwa zbyt długo jak na wstrząs anafilaktyczny, ale moze być to rodzaj reakcji alergicznej. Proszę zgłosić się do lekarza rodzinnego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mógł to być wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Wstrząs anafilaktyczny a stosowanie adrenaliny – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy kwas hialuronowy może spowodować wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada
- Spożycie pomidora a alergia – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy mogę bez obaw przyjąć szczepionkę na Covid-19? – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Uczulenie na jad osy a możliwość wstrząsu anafilaktycznego podczas robienia tatuażu – odpowiada Piotr Pilarski
- Nerwica a reakcja anafilaktyczna na znieczulenie stomatologiczne – odpowiada Lek. dent. Rafał Krzemiński
- Czy w tej sytuacji mogę szczepić się na Covid 19? – odpowiada Lek. Justyna Kuc-Gratel
- Użądlenie przez osę a alergia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy glikokortykosteroidy mogą powodować wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
artykuły
Najbardziej jadowite owady w Polsce. Użądlenie może być śmiertelnie niebezpieczne
Użądlenie przez osę, pszczołę lub szerszenia może
37-letni mężczyzna zmarł po zjedzeniu ryby. Silna reakcja alergiczna na owoce morza
Alexander Hall dostał wstrząsu anafilaktycznego Al
Alergie pokarmowe latem - na co uważać?
Lato z alergią pokarmową Jeżeli jesteś wśród 2-4 p